NAKON SVEČANOSTI U KNINU: Poruke s vrha pomirljive – očekuju se i konkretna djela

Dan nakon proslave 25 godišnjice Oluje u Kninu, pozitivno odjekuju govori državnog vrha i generala Ante Gotovine te pozivi na priznavanje patnji svih žrtava Oluje.

Izvor: Media servis

Zanimalo nas je je li uistinu došlo do zaokreta kada je doživljaj Oluje u pitanju i možemo li očekivati društvene promjene vezane uz probleme koji su ostali iza akcije i rata.

Analitičari su puni hvale za ton govora cijelog državnog vrha i generala Gotovine. Posebno na govor premijera Plenkovića. Analitičar Žarko Puhovski kaže da ne znamo kakav će kontekst imati premijerov govor, ali je iznimno važan jer se u njemu prvi puta govorilo i iz perspektive većine, koja je pobijedila i manjine koja je izgubila. Kaže da će vrijeme pokazati je li se radilo o frazama.

“Ali će on ostati značajnim tekstom, ali ne društvenom promjenom ako se stvari ne počnu mijenjati. Ne toliko s Gruborima iako je i to važno već hoće li neka srpska sela dobiti struju. Imate na Baniji gdje je mjesta zaobilazila neka sela, a ne išla kraćim putem kako je logično. Kada se te stvari počnu mijenjati onda se doista nešto događa.”

​Puhovski kaže da sve ovisi o premijeru jer može više nego bilo koji drugi premijer prije njega. Napominje da je Plenković napravio zaokret od dosadašnjeg nacionalističkog ignoriranja žrtava druge strane. Smatra da nema oporbu u stranci, ali da takve inicijative često zapnu u mašineriji. O dolasku potpredsjednika Miloševića u Knin, i sukobu u koji je taj čin doveo srpsku zajednicu u Hrvatskoj s Beogradom Puhovski kaže.

“I treba očekivati da će se konačno shvatiti nešto što neki desetljećima govore da je jedina logika hrvatske politike sa Srbima protiv Beograda da ih se ne tjera da budu agenti beogradske politike.”

Može li oživljavanje radikalnijeg dijela HDZ-a ili rast Škorinog pokreta pomrsiti račune premijeru u provedbi društvenih promjena i odnosa koji su naznačeni u jučerašnjem govoru. Davor Gjenero. “Tako dugo dok vladajuća većina ostvaruje dobre političke rezultate ta sitnež koja se skupila oko Škore je na izrazito niskoj razini i njihova retorika završava na Škorinoj – Otvor ženo kapiju man se srbobrana, evo mene i mojih jarana.”

Gjenero je pohvalio namjeru ministra branitelja Medveda o odlasku u Grubore, a Gotovinin govor smatra vojničkim, ali i empatičnim. “I sa snažnim razumijevanjem činjenice što demokratska država je i što demokracija je. Poredak u kojem vlada većina, ali u kojem su prava svih manjina, a posebno ranjivih skupina izrazito zaštićeni.”

U kontekstu reakcija srbijanskih vlasti na događaje u Kninu, analitičar Žarko Puhovski kaže da će s ovakvim vodstvom u Beogradu odnosi vezani uz ratna pitanja uvijek biti napeti, ali se kraj susjeda mora živjeti. “Srbija je naučila, koliko god im se ne sviđa da put do Bruxellesa vodi preko Zagreba. To je naprosto činjenica i s tim će se morati izaći na kraj. Pitanje je samo da Hrvatska svoju nadmoć, a Hrvatska nikada nije bila toliko nadmoćna nad Srbijom, da tu nadmoć koristi pristojno i ne na način kako je to Slovenija prije desetak godina koristila protiv Hrvatske.”

Milorad Pupovac je nakon sraza sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Dačićem na komemoraciji u Uzdolju i danas opet ponovio potrebu za suživotom. ‘‘U narednim danima i u narednim nedjeljama ćemo na mnogim mjestima širega područja Knina i Dalmacije komemorirati kao što komemoriramo za ove ubijene mještane Uzdolja, s istim ciljem, da se ne zaboravi, da se osudi, da se gradi mir u ovome kraju i u ovoj zemlji, i jednako tako mir u odnosima sa susjedima, mir između Hrvata i Srba kao ono što je potrebno i jednima i drugima.‘‘

Komentiraj