NAKON SUMNJI U TRGOVINU ORGANIMA: Hoće li Ćorušić nakon svega podnijeti ostavku?

Na N1 televiziji su gostovali Dalibor Dobrić (Una TV) i Dajana Šošić (RTL) i komentirali slučaj s KBC-a Zagreb. Podsjetimo, zbog sumnje na prve slučajeve trgovine organima, odnosno dvije sumnjive transplantacije u KBC-u Zagreb iz 2019. godine, inspekcija Ministarstva zdravstva poduzela je mjere u skladu sa svojim ovlastima.

Potom je ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da u ovom trenutku ne postoji sumnja u trgovinu organima.

Dobrić navodi da nešto znamo, ali ne previše. “DORH se time bavi već šest mjeseci. Govorimo o dva donora, jedan je iz Srbije, drugi s Kosova. Ovaj s Kosova je bio i nižih intelektualnih sposobnosti, kako je napisao psihijatar koji je radio procjenu. Bilo je niz nepravilnosti. Beroš kaže da nepravilnosti nisu velike. One su ogromne jer nisu uzeti svi podaci od donora”, kaže Dobrić za N1.

Ministar stalno inzistira na tome da je trgovina organima teško kazneno djelo te da liječnici nisu prodavali organe, navodi Dobrić, dodajući da ih nitko za to ni ne optužuje.

“Sumnja se, vrlo osnovano, da su sudjelovali u nečemu što im je moralo biti sumnjivo”, dodaje on.

Šošić ističe da ovakav slučaj baca sumnju na iznimno vrijedan transplatacijski program.

“Sama činjenica da je riječ o dvije osobe imućnijeg imovinskog stanja koje su primile bubrege od dvije osobe slabijeg imovinskog stanja, da je riječ o nesrodnom donoru, što je iznimno rijetko, a vidjeli smo i reakciju Merkura – sve to zvoni na uzbunu”, kazala je.

“U ovom slučaju je bilo toliko lampica koje su se trebale popaliti, koje su sumnjive, nevjerojatno je da se to provelo i da su liječnici proveli transplataciju”, dodaje Dobrić.

Dobrić je komentirao očekuje li da će ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić dati ostavku. “Ne vidim da će se to dogoditi. Stranka ih se odrekne kad postane neizdrživo. Stranačka iskaznica je džoker koji ima. Što ja očekujem i od prijave – ništa.”