NAKON STRAVIČNE NESREĆE: Za petero ozlijeđenih iz poljskog autobusa prognoza “neizvjesna”

Dovršen je očevid jučerašnje teške prometne nesreće na autocesti Zagreb-Goričan između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec, gdje je sletio poljski autobus s hodočasnicima za Međugorje.

Izvor: Media servis

U nesreći je 12 osoba poginulo, a 32 su ozlijeđene i smještene u bolnice u Varaždinu , Čakovcu i Zagrebu. Četvero ozlijeđenih otputovalo je u Poljsku.

Kako je cpriopćeno nakon očevida, prema prikupljenim podacima, do prometne nesreće došlo je na način da je vozač autobusa registriranog u Poljskoj izgubio kontrolu nad upravljačem vozila koje je skrenulo u desnu stranu, probilo zaštitnu ogradu i sletjelo izvan autoceste.

U cilju utvrđivanja načina i uzroka prometne nesreće državno odvjetništvo naložilo je obdukciju smrtno stradalih osoba, vještačenje alkoholiziranosti vozača autobusa i provođenje drugih potrebnih izvida i dokaznih radnji Ministar zdravstva Vili Beroš

“Ono što je najvažnije da su svi zbrinuti u jedinicama intenzivnog liječenja podvrgnuti nadzoru i daljnjoj dijagnostici.”

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović… “Ono što bi možda mogao reći iz razgovora s policijskim službenicama – zbog same prirode nesreće i pada u jarak očito je da su oni koji su bili na prednjim sjedalima su lošije prošli.”

Tijekom dana u Hrvatsku je stigao i poljski ministar zdravstva s kojim je stigao zdravstvenih stručnjaka i psihologa.

“Podijelili smo se u dva tima po bolnicama poljski liječnici prikupljaju medicinsku dokumentaciju i procijenit će postoji li mogućnost transporta u Poljsku, jer ako bilo koji pacijent, nakon procjene, bude spreman za transport, najvjerojatnije će se već večeras vratiti u Poljsku.”

Poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski objavio je da se u Poljsku vraćaju četiri osobe ozlijeđene u tragičnoj nesreći. “Poljska država ne ostavlja svoje građane bez pomoći. Zajedno s poljskim izaslanstvom u Varšavu se vraćaju četiri osobe ozlijeđene u tragičnoj nesreći u Hrvatskoj”, objavio je Niedzielski na Twitteru. Dodao je da ostali “ostaju pod najboljom skrbi u hrvatskim bolnicama. Obavještavamo dalje o njihovom zdravstvenom stanju”.

Među 32 ozlijeđene osobe, od kojih se četvero vraća u zemlju, 19 je još uvijek u teškom stanju u pet hrvatskih bolnica. Poljski ministar zdravstva, izvještavaju poljski mediji, potvrdio je da je prognoza za petero njih neizvjesna. Iz varaždinske bolnice tijekom noći stigle su vijesti da se stanje dvoje pacijenata pogoršalo.