NAKON SNIJEGA PRIJETE POPLAVE: Karlovac i Ogulin u pripremi za rast vodostaja

 poplava, rijeka

Nakon snježnog nevremena novi problemi stižu s najavljenim zatopljenjem. U Karlovcu i Ogulinu traju pripreme za porast vodostaja, dok Hrvatske vode postavljaju privremenu zaštitu – tzv. box barijere.

U nedostatku dugo iščekivanog sustava trajne obrane od poplave, Karlovčani iznova budno motre stanje vodostaja. Posebno u naseljima Logorište, Mostanje i Mala Švarča koja su svake zime prvi na vodenom udaru. Privremena zaštita radi se i u Ogulinu.

Dokle se stiglo s postavljanjem box barijera, govori Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda.

‘‘Trenutno je postavljeno nekih 500 metara. Danas idemo dalje sa šest ekipa koje će nastaviti radove. Treba napomenuti da ćemo sada raditi na malo težim terenima, dosad je ovo bilo uz cestu, gdje je bilo puno lakše postavljati takve box barijere, ali to neće biti prepreka na ovim dijelovima na kojima ćemo raditi. Što se tiče prognoza, trenutno na području cijele Hrvatske nema proglašenih mjera obrane od poplave, izuzev područja Grada Karlovca, gdje su redovne mjere proglašene, ali vodostaji nisu dosegnuli vrijednosti obrane od poplave‘‘, kaže voditelj Centra obrane od poplava za srednju i donju Savu za Media servis.

Postupni rast vodostaja u Hrvatskim vodama očekuju od sredine tjedna.

‘‘Očekujemo od sredine tjedna. Slijedi znatniji porast temperature zraka, pri čemu će one biti i do 15 stupnjeva Celzijevih, a noćne iznad nule, što će pridonijeti daljnjem topljenju snijega. Prema trenutnim podacima imamo otopljeno nekih 20-ak centimetara snijega, što nema veliki utjecaj na stanje vodostaja koji su trenutno niski. Znači, van vodostaja za proglašenje mjera‘‘, rekao je Čavlović.

‘‘Moramo napomenuti da i Slovenija ima znatnu količinu snijega, kao i BiH, a znamo da su nam desne pritoke Save Una, Vrbas i Bosna. Znači, očekujemo topljenje snijega i tamo, odnosno porast svih vodostaja na području RH. Ali posebna pažnja je na karlovačkom području, znači na gorskoj Hrvatskoj, gdje je trenutno najviše snijega‘‘, dodaje Čavlović.

Komentiraj