NAKON SMRTI BANDIĆA: Mnogo je reakcija poznatih – ovo su samo neke

Nižu se reakcije na smrt zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je preminuo od srčanog udara. Preko društvenih mreža oglasili su se brojni politički saveznici, ali i oponenti. Njihove objave prenosimo u cijelosti.

Iz Grada Zagreba su priopćili:  “Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru.”

Predsjednik Zoran Milanovič je napisao:

Izražavam svoju sućut i suosjećanje s članovima obitelji gospodina Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika, zbog njegove iznenadne i prerane smrti.

O Bandićevoj smrti oglasio se i SDP. Objavili su poruku na svom službenom Facebook profilu.

“U 66. godini preminuo je gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a bio je od 1997. godine, a tri godine kasnije, na izvanrednim lokalnim izborima 2000. postao je gradonačelnik Zagreba. Iz SDP-a je isključen 2009. godine kada se kandidira na predsjedničkim izborima kao nezavisni kandidat, na kojima u drugom krugu gubi od SDP-ovog Ive Josipovića.

Dužnost gradonačelnika, koju je s prekidima obnašao od 2000. godine, bila je obilježena brojnim kontroverzama, aferama, skandalima i sudskim procesima. Pamtit ćemo ga kao političara s neospornim talentom za populizam, koji je otišao preuranjeno kao ‘doživotni gradonačelnik’, ne dočekavši svoj politički kraj koji je trebao uslijediti u svibnju. Bandićev način upravljanja Zagrebom danas odlazi u povijest.
Ovim putem upućujemo iskrenu sućut obitelji i njegovim bližnjima. Počivao u miru”, napisali su.

Na Twitteru su sućut Bandićevoj obitelji izrazio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, zastupnik u gradskoj skupštini Tomislav Stojak i drugi. Zastupnik u skupštini Zagreba Renato Petek preko Twittera je poručio: “Samo smo prašina na vjetru.”

Šef HSS-a Krešo Beljak preko Facebooka je poručio: “Počivaj u miru Milane. Dvanaest godina smo bili zajedno, on na čelu Zagreba, a ja Samobora. Dva neraskidivo povezana i susjedna grada. Kolege gradonačelnici, susjedi. Nekad čak i prijatelji. Kasnije de facto neprijatelji. Ali ja nisam licemjer koji će se odreći i zaboraviti nekadašnju suradnju zato jer je zadnjih godina nije bilo. Prošli smo u tih dvanaest godina put od odlične suradnje, prijateljstva, privatnih druženja, političkih podrški pa onda nekako nakon 5,6 godina i prvih čarki, nesuglasica, pa zatim svađa, zahlađenja odnosa, neispunjenih obveza… Sve do toga da zadnje dvije i pol godine uopće nismo razgovarali, niti smo se vidjeli niti čuli. Sad te više nema Milane. Sve što je bilo lijepo, a bilo je, posebno na početku, zauvijek ću pamtiti, a sve ono što je bilo ružno, već sam zaboravio. Počivaj u miru Božjem i neka ti je laka hrvatska zemlja. ”

Na Facebooku se oglasio i gradonačelnik Svete Nedjelje Dario Zurovec: “Rano ujutro šokirala me vijest o smrti Milana Bandića, najdugovječnijeg gradonačelnika Zagreba. U našim je gradonačelničkim susretima uvijek pokazivao spremnost na suradnju i pomoć, a na svetonedeljske se manifestacije, kao svaki pravi susjed, rado odazivao. Volio je Zagreb i poštovao Svetu Nedelju. Ostavio je trag u modernoj hrvatskoj politici. Počivao u miru.”

Oglasio se i SDP-ovac Gordan Maras: “Preminuo je zagrebački gradonačelnik. Poznavao sam ga, nisam bio zadovoljan kako vodi moj grad, ali mu nisam želio ovakav odlazak s tog mjesta. Nadam se da će mnogi suspregnuti niske strasti i biti dostojanstveni. Preminuo je čovjek i njegovoj obitelji te prijateljima želim izraziti sućut. Počivaj u miru Milane Bandiću.”

“Izražavam sućut obitelji Bandića. Općepoznato je da sam njegov dugogodišnji politički protivnik i žao mi je što se nećemo sučeliti na lokalnim izborima. Izbjegao bih pitanja o liku i djelu Milana Bandića, jer smatram da je neprimjereno o tome govoriti. Problemi su veliki, ali danas ne bih o tome”, rekao je Tomislav Tomašević.

“Šokiran sam”, rekao je Bandićev dugogodišnji suradnik, Pavle Kalinić.

“Iskrena sućut obitelji, prijateljima i suradnicima u povodu iznenadne smrti Milana Bandića”, poručio je u tvitu zastupnik u Gradskoj skupštini, Tomislav Stojak.