NAKON ŠATORA PRED DJEČJOM BOLNICOM: Činimo sve da se virus ne probije – poruka je iz ministarstva

Nakon što su dvojica očeva ispred Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici postavili šator u znak prosvjeda protiv odluke da u nekim županijama roditelji s hospitaliziranom djecom mogu provesti svega 15 minuta o tome se oglasilo Ministarstvo zdravstva, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

S obzirom na činjenicu potrebe sprječavanja širenja zaraze u zdravstvenom sustavu koji je vitalni dio obrane u borbi protiv epidemije COVID-19, zbog specifične epidemiološke situacije, bolničke zdravstvene ustanove čine sve da onemoguće proboj koronavirusa SARS-CoV-2 u svoja radna okruženja jer bi to značilo ograničavanje, ako ne i prestanak pružanja zdravstvene skrbi i time ugrozilo pružanje zdravstvene zaštite velikom broju ljudi koji im gravitiraju.Od početka epidemije i uvođenja mjera ograničavanja posjeta u razne ustanove u kojima borave ranjive skupine, odnosno one koje se smatraju ključnima u borbi protiv epidemije COVID-19, osigurana je mogućnost posjeta i boravka roditelja uz djecu na bolničkom liječenju uz pridržavanje i uvažavanje strogih preventivnih mjera zaštite od širenja zaraze.

Na mnogim je bolničkim odjelima roditeljima omogućen cjelodnevni ili višesatni boravak uz dijete uz poseban naglasak na najmlađu djecu i djecu koja dugotrajno borave u bolnici, kako bi se smanjio neprijeporan psihološki učinak razdvojenosti djece od roditelja po obje skupine i zaštitili interesi djece u najvećoj mogućoj mjeri. Posebno bi željeli istaknuti nesmetani cjelodnevni boravak roditelja uz djecu u Klinici za dječje bolesti za najteže male bolesnike poput onkoloških, gdje je omogućen nesmetani boravak jednog roditelja u 24-satnom dnevnom trajanju, ali uz poštivanje preventivnih epidemioloških mjera. U jedinicama intenzivnog liječenja, kao najizloženijim i najranjivijim dijelovima zdravstvene skrbi djece akutnih bolesnika, posjete su dozvoljene u 15-minutnim ciklusima jednog roditelja djetetu, nakon kojeg slijedi novi 15-minutni posjet drugom djetetu i tako naizmjenično kako bi se u maksimalnoj mogućoj mjeri zaštitila djeca, ali i djelatnici bolnica od širenja zaraze i unošenja virusa u najugroženije odjele na kojima se djeci pruža intenzivna zdravstvena skrb.

Do pojave ovih iznimnih epidemioloških okolnosti bolnice su uvijek nastojale omogućiti roditeljima posjete i boravak uz dijete, što je i sada omogućeno u kraćem, prilagođenom trajanju, međutim u ovom trenutku se maksimalno nastoji smanjiti rizik od zaraze te zaštititi vlastito osoblje i, kao najvažnije, pacijente kojima se pruža bolnička zdravstvena skrb. Sve zdravstvene ustanove imaju veliku odgovornost za svoje pacijente, pritom slijedeći upute epidemiološke struke. Napominjemo kako je zdravstveno osoblje uvijek na raspolaganju roditeljima za informacije o zdravstvenom stanju djece koja se nalaze na bolničkom liječenju.
I zdravstveno osoblje bolnica i Ministarstvo zdravstva imaju puno razumijevanje za osjećaje roditelja koji, naravno, žele neprekidno biti uz svoju bolesnu djecu, no ovakve mjere su u ovom trenutku neophodne u interesu zaštite zdravlja i dobrobiti svih.

Epidemiološka situacija u Republici Hrvatskoj se kontinuirano prati te će se po njenom poboljšanju promptno pristupiti izmjeni smjernica kojima se reguliraju posjete u bolnicama, a eventualno ublažavanje mjera će procijeniti Ekspertna skupina Kriznog stožera Ministarstva zdravstva na temelju stručnog mišljenja liječnika epidemiologa kada se za to steknu epidemiološki preduvjeti.

Komentiraj