NAKON SASTANKA S MINISTROM: Nastavljamo pripreme za štrajk – kažu liječnici

Hoće li nedavni prosvjed polučiti rezultate kakve je priželjkivalo nekoliko tisuća liječnika koji su izašli na ulice ili će se priča nastaviti štrajkom?

Izvor_ Media servis

Nakon sastanka resornog ministra Vilija Beroša s predstavnicima pet krovnih liječničkih udruga, još uvijek nema konkretnog odgovora, a liječnici nastavaljaju pripreme za štrajk.

Ključna riječ u pobuni nezadovoljnih liječnika jesu koeficijenti. Kolege ministra zdravstva Vilija Beroša traže njihovo povećanje kako specijalizantima tako i doktorima medicine, doktorima dentalne medicine, farmaceutima, a i prvostupnicima sestrinstva i zdravstvenim radnicima – da nabrojimo samo neke. Uredba o koeficijentima na snagu je trebala stupiti još prošle godine, a novi rok bio je 1. travnja. Koeficijenti bi prema toj uredbi rasli od tri do 20 posto, a država bi za njih trebala izdvojiti više od 70 milijuna eura.

Ministar zdravstva Vili Beroš sa sastanka nije izašao s konkretnim rokovima o donošenju zakona i stupanju uredbe na snagu.

“Kada je riječ o Zakonu o radnopravnom statusu liječnika, kada je riječ o uredbi koja je u završnom dijelu procedure i koja će zdravstveni proračun koštati dodatnih 74 milijuna eura, ali mislimo da je utemeljena, dakle, oko toga nema dvojbe. Dvojba je bila jedino oko rokova. I tu priznajem da smo malo poskliznuli.”

“Nismo čuli ništa što već nismo čuli na ranijim sastancima”, kazala je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić.

“Da budem najkraće moguće jasna – djela, a ne riječi. Mi smo davno na to ukazivali. Ono što nama, s obzirom na naša očekivanja od ovog sastanka, preostaje jest nastaviti pripreme za štrajk.”

Odluku o štrajku donijet će skupština HLS-a koja će se održati do kraja tjedna, rekla je šefica sindikata. Zapitala se i kako to da se tek sada aktivno govori o vremensko-kadrovskim normativima i njihovom ispravljanju kao i o problemima sa specijalizantima. Beroš kaže kako će, ako do njega dođe, utvrđivati je li štrajk legitiman. Čulinović Čaić poručuje:

“Ako on misli da je zakonski upitan onda neka on dokazuje je li je ili nije, a na nama je pripremiti ga sukladno svim zakonskim propisima.”

Liječnici i dalje očekuju sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem. “Izostala su i djela i rokovi”, kaže

predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.”Ono što izostaje, ne od 17. veljače nego od 31.12. je uredba. Nas je zanimalo kada će ona biti u Narodnim novinama.”

Odgovor na to pitanje dobit će, nadaju se, za dva dana. No, ministar je rekao da rokove neće obećavati.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!