NAKON SASTANKA DRŽAVNOG VRHA: Ruski diplomata “persona non grata”

Podijelite članak

andrej plenković, vlada

Premijer Andrej Plenković rekao je nakon sastanka državnog vrha, kako su donijeli zajedničku da se Hrvatska solidarizira s Velikom Britanijom, te će “proglasiti jednog akreditiranog diplomata personom non grata”.

“Ocjene Europskog vijeća dijeli i Hrvatska”, rekao je Plenković o napadu nervnim otrovom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala koji se dogodio u Velikoj Britaniji.

“Dijelimo procjenu vlade Ujedinjene Kraljevine da postoji vrlo velika vjerojatnost da je taj napad došao od strane Ruske Federacije te smo poslali jasnu poruku u petak. Što se tiče poruka koje smo tada poslali sastojale su se od tri aspekta – jasni zaključci koji su se solidarizirali s Ujedinjenom Kraljevinom; drugo je da je donesena odluka o povlačenju na konzultacije veleposlanika EU-a u Moskvi. To je jedna od uobičajenih mjera koja se u ovakvim slučajevima poduzima; treći aspekt je da sve države članice na svojoj razini svojih državnih vrhova rasprave što se još može učiniti u pogledu slanja snažne političke poruke o neprihvatljivosti ovakvoga napada”, kazao je Plenković.

Nije govorio o konkretnom imenu, ali je jasno kako se radi o ruskom veleposlaniku.

“Što se tiče konkretnih imena, mislim da nije potrebno da ga ovdje objavljujemo. Te mjere poduzet će Ministarstvo vanjskih poslova. Riječ je o političkoj poruci solidarnosti Ujedinjenom Kraljevstvu”, rekao je, a na pitanje o protumjerama Rusije je dodao: “Što se tiče protumjera, nije na meni da komentiram i kalkuliram”.

Nakon toga premijer je otkrio kako to neće biti veleposlanik Anvar Azimov. “To je razina diplomata, ne radi se o veleposlaniku, nema potrebe za tim”, kazao je premijer.

 

Komentiraj