NAKON SAMOUBOJSTVA U SPLITU: Silovali su mu kći, a pravosuđe zatajilo – oglasio se DORH

Podijelite članak
Ilustracija (Foto: MUP)
Ilustracija (Foto: MUP)

Nakon što je nedavno muškarac na splitskoj plaži poćinio samoubojstvo aktivirajući bombu više je medija pisalo kako je to učinio u znak prosvjeda jer mu je kćer silovana, a pravosuđe nije poduzimalo ništa.

Sada DORH pojašnjava svoje postupke u tom predmetu, te kažu da su sve radnje poduzeli na vrijeme i da rasprava u ponovljenom postupku pred sudom još nije održana.

A to je posao suda, pa upite o njihovom radu valja poslati i na njihovu adresu.

Priopćenje DORH-a prenosimo u cijelosti:

“Povodom objavljenih članaka u dnevnim listovima i upita novinara koji se odnose na postupanje državnog odvjetništva u kaznenom predmetu oštećenika koji je 10. listopada 2017. u Splitu počinio samoubojstvo zbog navodnog nezadovoljstva radom pravosudnih tijela u kaznenom predmetu protiv hrvatskog državljanina (1955.) zbog kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina iz članka 159. stavak 1. Kaznenog zakona/11 počinjenog na štetu njegove tada maloljetne kćerke, objavljujemo opširnije priopćenje. (12. 10. 2017.)

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je povodom izvješća Pravobraniteljice za djecu od 8. travnja 2010. Odmah, u cilju zaštite prava i interesa djeteta, poduzelo potrebne izvide i nakon izvida i prikupljanja svih dokaza 20. srpnja 2010. nadležnom Općinskom sudu u Splitu  podnijelo optužni prijedlog protiv okrivljenika zbog kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina iz članka 159. stavak 1. Kaznenog zakona/11.

Nakon održanih rasprava Općinski sud u Splitu je 19. veljače 2014. donio presudu kojom je okrivljenika proglasio krivim zbog predmetnog kaznenog djela prihvaćajući u cijelosti činjeničnu i pravnu kvalifikaciju iz optužnog akta državnog odvjetništva te je okrivljenika osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci. Protiv ove presude Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je žalbu zbog odluke o kazni. Županijski sud u Splitu je 16. rujna 2014. po službenoj dužnosti ukinuo presudu suda prvog stupnja i predmet vratio na ponovno odlučivanje.

U ponovljenom postupku Općinski sud u Splitu je 15. listopada 2015. donio presudu kojom je okrivljenik ponovo proglašen krivim zbog kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina iz članka 159. stavak 1. Kaznenog zakona/11  i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci. Protiv ove presude Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je ponovno podnijelo žalbu zbog odluke o kazni.

Županijski sud u Šibeniku je 20. travnja 2017. po službenoj dužnosti ukinuo presudu Općinskog suda u Splitu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Činjenica je da ni prvostupanjski sud niti drugostupanjski sudovi koji su odlučivali o žalbama protiv presuda nisu svojim odluka doveli u pitanje pravnu kvalifikaciju kaznenog djela odnosno da bi se radilo o počinjenju kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina iz članka 159. stavak 1. Kaznenog zakona/11.

Rasprava u ponovljenom postupku još nije određena.

Dosljedno naprijed navedenom postupanje državnog odvjetništva u ovom kaznenom predmetu je u cijelosti zakonito i ažurno.

U odnosu na upite novinara koji se odnose na rad sudova, ističemo da te upite treba dostaviti nadležnim sudovima”.

PISALI SMO:

RAZNIO SE NA PLAŽI U SPLITU: “Halo, imam bombu” – javio se policiji – čitajte OVDJE.

Komentiraj