NAKON SAMOUBOJSTVA PRALJKA: Tko mu je dao otrov i što je u pismu odvjetnici?

haag, praljak

Još se čekaju rezultati nizozemske istrage o svim okolnostima samoubojstva Slobodana Praljka i odgovor tko mu je dostavio otrov u haški pritvor.

Piše: Vlatka Koren (Media servis)

Za stručnjake nema dileme oko očitog propusta osiguranja Haškog suda koji je Praljka i petoricu osudio zbog zločina nad muslimanima u ratom zahvaćenoj BiH.

No konkretnog pomagača koji je kalij cijanid unio u pritvor istraga tek treba otkriti. Zasad je nepoznato i što je Praljak naveo u pismu odvjetnici Niki Pinter pronađenom u ćeliji, a koje ostaje tamo do okončanja istrage.

‘U kojem je to stadiju ne znam. Ja sam 30. studenog otišla iz Haaga i nakon toga o tome ne znam više. Obzirom na sadržaj istrage i posljedice ne vjerujem niti da bi me obavještavali. To će učiniti tek kad ću moći preuzeti pismo‘‘, rekla je Pinter za Media servis.

Isto tako nije poznato ni kada će Praljkovo tijelo biti prevezeno iz Haaga u Zagreb, kao ni datum posljednjeg ispraćaja za koji je, u pismu najbližima prije dvije godine, napisao kako želi da bude u najužem krugu obitelji i prijatelja.

Hrvatski generalski zbor na Gornjem gradu je za Praljka otvorio knjigu žalosti, a najavili su i komemoraciju u Lisinskom.

Istovremeno, prvi ljudi države i Vlade ne odustaju od odbacivanja glavne teze presude bivšim čelnicima Herceg Bosne o udruženom zločinačkom pothvatu.

Strani mediji, pak, nastavljaju analizirati reakcije hrvatskog državnog vrha na hašku osudu bosansko-hercegovačke šestorke. Tako britanski The Guardian piše da je ocjenom presude kao “duboke moralne nepravde‘‘ Andrej Plenković postao prvi premijer EU članice koji podržava osuđenog ratnog zločinca. Njemački Der Spiegel u komentaru između ostalog izražava zgražanje što ‘‘Hrvatska tuguje za osuđenim ratnim zločincem‘‘.

Austrijski Der Standard u iscrpnoj analizi zaključuje da je hrvatska desnica profitirala od Praljkova samoubojstva. Pozivaju se na izjavu glasnogovornika Haškog suda, ističući da su unatoč Plenkovićevim najavama iscrpljene sve pravne mogućnosti za pokretanje revizije presude. U Hrvatskoj se, zaključuju, ‘‘može čuti malo racionalnih glasova‘‘ oko presude šestorci, dok su glasniji političari koji su od nje napravili veliko nacionalno pitanje i na njoj i Praljkovu činu skupljaju glasove, poput predsjednice Grabar Kitarović, zaključuje austrijski dnevnik.

PISALI SMO:

POSLJEDNJA ŽELJA PRALJKA: U pismu napisao – na pogrebu samo obitelj i 12 prijatelja – čitajte OVDJE.

VIDEO: TKO JE SRUŠIO STARI MOST U MOSTARU – Evo što je o tome govorio general Praljak – čitajte OVDJE.

Komentiraj