NAKON REFERENDUMA: 90 posto Katalonaca glasovalo za nezavisnost

Podijelite članak

katalonija

Na jučerašnji referendum o nezavisnosti Katalonije izašlo oko 2,26 milijuna birača, od čega ih je 90 posto glasovalo za nezavisnost te sjevernoistočne španjolske pokrajine, objavila je katalonska Vlada.

Izvješće: Media servis

U regiji je registrirano 5,3 milijuna građana s pravom glasa, a BBC piše kako ih je na izbore izašlo 42,3 posto. Službeni Madrid ponavlja da je referendum ilegalan i neustavan.

Građani su se izjašnjavali o nezavisnosti unatoč sudskoj zabrani referenduma i nasilnoj intervenciji policije. Tijekom zauzimanja 92 škole s glasačkim kutijama španjolska policija je rastjerivala građane koji su ih tijelima branili nakon čega su ozlijeđene 844 osobe, od kojih dvanaest policajaca dok su četiri osobe uhićene. Najviše je ozlijeđenih u Barceloni, njih 294, podatak je katalonske medicinske službe.

“Kada su krenuli na nas nije bilo spasa. Ljudi nisu ustajali. Udarali su nas i pucali prema nama gumenim metcima. I dalje se borimo”, rekao je jedan Katalonac, dok drugi poziva Europu da učini nešto.

“Nadamo se pomoći europskih država i da će one otvoriti oči. U 21. stoljeću smo i takve se stvari u Europi ne bi smjele događati”, rekao je jedna građanin.

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont rekao je sinoć kako je nakon referenduma “ostvareno pravo da Katalonija bude nezavisna država u obliku republike.

S druge strane španjolski premijer Mariano Rajoy pozvao je katalonsku vladu da “odustane od novih koraka koji nikamo ne vode”. Tvrdi da je policija postupila u skladu sa zakonom te da je za događaje kriva isključivo katalonska vlada jer je promovirala kršenje zakona. “Vidjeli smo ponašanja i poteze koji su neprimjereni svakom demokratu i koji se nikada ne bi smjeli ponoviti. Indoktrinacija djece, korištenje medija, a odgovorni za ove poteze su promovirali nasilje”, rekao je španjolski premijer.

Skupine koje se zalažu za nezavisnost Katalonije i sindikati najavili su opći štrajk za sutra u znak protesta zbog policijske akcije usmjerene protiv referenduma, ali i kako bi iskoristili zanos iskazan u nedjelju.

Komentiraj