NAKON RAZORNE TUČE: Cvjećari u Velikom Bukovcu još u velikim teškoćama

Neizvjesnost vlada među cvjećarima u Velikom Bukovcu i okolici, koje je 25. svibnja pogodila razorna tuča. Iako popisivanje štete još traje, danas znamo okvirne iznose.

– Šteta je oko 58 milijuna kuna. Do sada smo kao županija pomogli kod angažiranja vještaka da oštećeni pripreme svu dokumentaciju, a i platili smo trošak zbrinjavanja svog onog stakla, rekao je Anđelko Stričak, varaždinski župan.

A znamo i kada bi otprilike odšteta trebala biti isplaćena cvjećarima i poljoprivrednicima – nakon brojnih sastanaka i obećavanja.

– Rok za upis svih šteta i objavu programa za procjenu šteta bi bio 5. kolovoza. Nastojimo da sve bude brže i zato se redovito sastajemo, naglašava Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

No cvjećari ne znaju tko će staklenike popraviti – majstora nema, a cijene su paprene. Pa rade po onoj – ” kad se male ruke slože…”

– Mi smo nakon te elementarne nepogode krenuli s čišćenjem, tak da smo sanirali, očistili i krenule su obnove,. Jedni drugima pomažemo, uskačemo jer nema majstora koji bi nam pomogli i morali smo se ujediniti, rekla je za HRT Ivana Matijašec, upraviteljica zadruge “Varaždinski cvijet”.

Nema za ove ljude godišnjeg odmora ni kupanja u moru – staklenici i plastenici moraju biti u funkciji jer cvjećarska sezona ide dalje. Unatoč tučonosnim oblacima koji sve češće prijete.