NAKON PUKNUĆA CJEVOVODA: Možda smo bili zločesti pa nas Bog kažnjava

Marin Galijot, čelnik zagrebačke Vodoopskrbe, dao je objašnjenje kakva je situacija nakon što je na raskrižju Selske i Baštijanove ponovno došlo do puknuća vodovodne cijevi i izlijevanja veće količine vode po okolnim ulicama i objektima.

”Isprika građanima grada Zagreba što su ih ponovno dočekale gužve i zatvorena cesta. Došlo je jutros u 5 sati do puknuća magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda, onog istog kojeg smo popravljali u nedjelju. Uslijed manipulacija na vodoopskrbnim cjevovodima, pogotovo magistralnog tipa, odnosno dimenzija ovih kojih jesu, to nisu cjevovodi koji su predviđeni za učestalo otvaranje i zatvaranje, i u pravilu kada se radi na njima, onda dođe do ovakvih…”, kazao je Galijot gostujući na Radio Sljemenu.

Dodao je i da će dio cjevovoda ići u potpunu rekonstrukciju te da se nova pucanja u pravilu ne mogu izbjeći zbog nekoliko razloga.

”Vodoopskrbni cjevovodi u gradu Zagrebu koji broje 3500 km, od kojih jedan značajan dio su magistralni cjevovodi, koji su kao arterijska mreža kod čovjeka, koji opskrbljuju zdravstveno ispravnom vodom sami sustav, u pravilu su nešto što drži čitav sustav i radi se na njima pretežno na komorama i samim linijskim objektima, da taj cjevovod svoju funkciju ima konstantno i u budućnosti. Ono što treba raditi na njima, osim samih rekonstrukcija i regulacije, upravljanja i tlakovima, to je ono maksimalno što se može učiniti. A da li će doći do puknuća, svakodnevno dolazi do puknuća… Ne samo radi same vodoopskrbne mreže, već i zbog utjecaja prometa, pomicanja tla, tlakova… To nažalost izbjeći ne možemo”, objasnio je Galijot.

Cjevovod, kaže, nije puknuo na dijelu koji je saniran prije par dana, već nekoliko metara dalje.

”Nažalost to možda na prvu izgleda kao teška havarija, ali ovo je svakodnevni posao vodoopskrbe i odvodnje i svih ustanova koje surađuju s nama. Procedura je danas završiti sa sanacijom same cijevi na mjestu puknuća, a nakon toga početi s punjenjem sustava… Trenutno svi imaju vode”, rekao je Galijot i dodao: ”Kako nam dragi Bog da, možda smo bili zločesti pa nas kažnjava”.