NAKON PROTJERIVANJA 18 DIPLOMATA: Evo odgovora Veleposlanstva Rusije u Zagrebu

Nakon što je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odlučilo smanjiti opseg diplomatskog predstavništva Ruske Federacije u Zagrebu i zatraženo da 18 diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj napusti zemlju, oglasilo se Veleposlanstvo Rusije.

Njihov odgovor na tu odluku prenosimo u cijelosti.

“Veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Andrej Nesterenko bio je pozvan u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, gdje mu je, uz notu, uručena odluka vlasti Republike Hrvatske o protjerivanju 24 zaposlenika Veleposlanstva, od kojih 18 je diplomata.

Kao razlog su se oglasili postulati već iz stare priče EU-a: ‘vojna agresija na Ukrajinu’, ‘ratni zločini’, ‘kršenje teritorijalnog integriteta’. Zaposlenicima se nalaže da napuste zemlju do 25. travnja ove godine.

Veleposlanik Andrej Nesterenko je pak istaknuo da je ova odluka značajan korak unatrag u bilateralnim odnosima, kontraproduktivan za rusko-hrvatsku suradnju uoči svečanog datuma – 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između naših dviju zemalja”, priopćilo je na Facebooku Veleposlanstvo Rusije u Hrvatskoj.