NAKON PROSVJEDA: Povučena odluka o otkazu radnicima Čistoće, štrajk traje

Voditelj Čistoće u Zagrebu Davor Vić, rekao je nakon cjelodnevnog prosvjeda radnika Čistoće, da su povukli odluku o izvanrednim otkazima trojici radnika Čistoće, koji su snimljeni kako nepravilno ubacuju otpad u kamion.

“Nakon što je protiv trojice djelatnika Čistoće uručen izvanredni otkaz zbog nepravilnog postupanja čime su nanijeli štetu sustavu kojeg nastojimo uspostaviti, a koji podrazumijeva da građani moraju odvajati otpad, njima je uručen izvanredni otkaz”, rekao je Davor Vić, kako javlja N1, i dodao:

“Dio djelatnika Čistoće, kolege s odvoza, danas su odlučili u znak podrške ne izaći na teren i obaviti zadatke. Cijeli dan smo u kontaktu s radnicima, imali smo i sastanak. Odlučili smo privremeno suspendirati odluku o otkazu kako bi se otpad neometano odvozio.”

Vić je istaknuo da im je jasno da su radnici izloženi pritisku te da se situacija na terenu kroz novi sustav naplate mijenja iz dana u dan. “Borimo se s tim i ovo je incident u kojem su ljudi pod pritiskom krivo postupili. Svjesni su propusta i da su postupili protiv protokola. Plastika je velik, globalni problem, i mi za nju plaćamo naknadu za zbrinjavanje. Napravljena je i financijska šteta, ali napravljena je reputacijska. Oni su danas mogli raditi jer nisu dobili otkaze, ali sama najava je kod njih izazvala psihozu. Dok građane molimo, kumimo, a odnedavno i kažnjavamo, mi moramo biti uzor.”

Napomenuo je da su radnici s pravom revoltirani činjenicom da ih se stalno snima: “Jedan od razloga po izjavama radnika je činjenica da ih se stalno snima. U namjeri da iza sebe ostave ispražnjene kontejnere napravili su propust. I njihovi kolege, koji prosvjeduju, svjesni su da se take stvari ne smiju događati, ali prosvjedovali su jer su smatrali da je kazna neprimjereno visoka. Zato smo odluku privremeno suspendirali.”

Naglasio je da radnici odluke o otkazu još nisu ni zaprimili te je zato prosvjed danas bio neopravdan.

Glavni sindikalni povjerenik Zdravko Stoilković za HRT je poručio: “Oni nisu zadovoljni s odlukom privremene suspenzijom.

Prvo, rečeno im je to usmeno, drugo, što znači privremena suspenzija, oni traže da se donese pisana odluka o suspenziji otkaza za navedene radnike.”