NAKON PRESUDE VIDOŠEVIĆU: Evo koje će sve silne milijune i umjetnička djela i kome vratiti

Na Županijskom sudu u Zagrebu danas je objavljena nepravomoćna presuda bivšem čelniku Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadanu Vidoševiću i njegovim suradnicama za izvlačenje novca u tzv. aferi Remorker.

Nepravomoćno je Vidošević osuđen na osam godina zatvora i već je s lisicama na rukama sproveden u Remetinec, gdje je već i proveo pet mjeseci svog života dok je trajala istraga.

U presudi su naveli i koja će se imovina oduzeti Vidoševiću. Tako u presudi stoji:

Okrivljenom Nadanu Vidoševiću nalaže se da Trgovačkom društvu Kraš d.d. na ime imovinsko pravnog zahtjeva isplati iznos od 238.400 kuna sa zakonskom zateznom kamatom koja teče od dana pravomoćnosti ove presude pa do isplate po stopi određenoj za svako polugodište uvećanom za eskontnu stopu Hrvatske narodne banke koja je vrijedila zadnjeg dana polugodišta koje je prethodilo tekućem polugodištu za 5% poena”.

Također, sud je naložio da “Hrvatskoj gospodarskoj komori na ime imovinsko pravnog zahtjeva isplati iznos od 35,483.202 kune zajedno sa zakonskom zateznom kamatom koja teče od dana pravomoćnosti presude do isplate po stopi određenoj za svako polugodište uvećanom za eskontnu stopu Hrvatske narodne banke koja je vrijedila zadnjeg dana polugodišta koje je prethodilo tekućem polugodištu ua 5% poena”.

Sud je donio stav i o umjetničkim djelima u Vidoševiševu posjedu:

“Utvrđuje se i da umjetnička djela autora Šime Vulasa „Jedra“, „Oklopljeni tvrdalj“ i „Križ“ te umjetnička djela umjetnika Kažimira Hraste „Prema dolje“, „Novogradnja 402″ i „Hyperbaton“ predstavljaju imovinsku korist koju je prvookrivljenom Nadan Vidošević stvorio kaznenim djelom.

Utvrđuje se da su umjetnička djela autora Šime Vukasa „Jedra, „Oklopljeni tvrdalj“ i „križ“ te umjetnička djela Kažimira Hraste „Prema dolje“, Novogradnja 402“ i „Hyperbatom“ imovina Republike Hrvatske.

Nalaže se prvookrivljenom Nadanu Vidoševiću da preda u vlasništvo Republici Hrvatskoj umjetničko djelo autora Kažimira Hraste „Hyperbaton“ ili da Republici Hrvatskoj isplati vrijednost tog umjetničkog djela u novcu u iznosu od 5000 eura u protuvrijednosti u kunama po srednjem tečaju Narodne banke Hrvatske na dan isplate.

Odbija se prijedlog Uskoka od 10. prosinca 2020. da se od prvookrivljenog Nadana Vidoševića oduzme iznos od 27.013.894,54 kune zbog toga što je imovinska korist potpuno obuhvaćena imovinsko pravnih zahtjevima”.

Vidoševiću je sud naložio i da podmiri troškove sudskog postupka u paušalnom iznosu od 40.000 kuna.

Drugookrivljena Zdenka Peternel dobila je kaznu zatvora od dvije godine, a uračunato će joj se u to i vrijeme koje je provela u istražnom zatvoru od 15. listopada 2013. do 14. ožujka 2014. godine.

“Okrivljenoj Zdenki Peternel nalaže se da podmiri trošak postupka u paušalnom iznosu od 3000 kuna”, stoji u presudi.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!