NAKON POZIVA ZA RATNI RASPORED: Obvezni vojni rok je zamrznut, a ne ukinut

Nakon poziva MORH-a pripadnicima pričuvnog sastava Oružanih snaga, a riječ je o građanima koji su prošli vojnu obuku te su starosti između 20 i 55 godina života – kako bi im se priopćio “ratni raspored”, došlo je do uznemirenosti djela građana.

Zašto Hrvati zaziru od bilo kakvih vojnih obaveza, zbog čega je davne 2007. godine i ukinuto služenje obveznog vojnog roka, upitali smo, između ostalog, umirovljenog generala Marinka Krešića, iz Hrvatskog generalskog zbora. Rekao je da se ne radi o militarizaciji.

– Ne možemo reći da je sigurnost Hrvatske ugrožena, ali sigurno možemo reći da ovo pitanje trebamo pripremiti itekako ranije, posebno po pitanju dizanja pričuve koje smo mi zamrznuli, a ne ukinuli vojni rok. To znači da jednom odlukom Vlade, Sabora, sutra se može donijeti odluka da se ponovno uvede. Kako znamo sve zemlje u okružju imaju obvezan vojni rok. Sigurnost Hrvatske ovisi o pričuvi. Kad smo imali pričuvu dobili smo Domovinski rat, istaknuo je Krešić za HRT.

Kazao je da kod nas postoji loša promidžba služenja Hrvatske vojske zbog čega dolazi do toga da mladi neće u vojsku.

– Međutim, mi nismo dovoljno razgovarali što taj ročnik znači za sigurnost, što on znači za hrvatski narod za institucije hrvatske države, što on znači za okruženje. Svi smo se hvalili ulaskom u NATO. Kišobran je pokriven. Hrvatska u EU. No mi i dalje nemamo predstavnika NATO-a. Već godinu i 3 mjeseca smo nepopunjeni iz razloga naše razjedinjenosti Vlade i ureda predsjednika. To nije ugled Hrvatske i hrvatskog naroda, rekao je.

Ponovio je da su ovi pozivi redovna zadaća Ministarstva obrane da budu informirani gdje su, kojoj se jedinici javiti u slučaju bilo kakve uzbune i da imaju prigovor savjesti – ako ne žele ići.