NAKON POŽARA U OSIJEKU: Radnici na prosvjedu uz vlasnika, koji kaže – požar je podmetnut

Dok smo dosad navikli na prosvjede protiv poslodavaca, iz Osijeka su stigle potpuno drugačije slike. Radnici osječke tvornice ‘Drava International‘ u kojoj je preksinoć buknuo požar katastrofalnih razmjera i zbog kojeg su pale teške optužbe na račun vlasnika i samog načina odlaganja plastike unutar posjeda tvrtke, stigli su pred svoje radno mjesto kako bi obranili čast svojem poslodavcu.

Izvor: Media servis

‘Zvonko, Zvonko, Zvonko, Zvonko‘‘, skandirali su radnici. ‘‘Godinama radimo u ovoj firmi, godinama živimo, taj Zvonko Bede ima petsto radnika, svako ime i prezime radnika zna, to je naš gazda, to je naša firma, mi živimo od ovoga, ovo je naš kruh, ovo je naša firma, ovo je naš posao‘‘, poručila je jedna od prosvjednica

.‘‘To što je za sve medije otpad i smeće, za nas je dragocjena sirovina od koje mi egzistiramo i zarađujemo svoje plaće i živimo‘‘, rekao je radnik.

‘‘Župan ne zna matematiku. Što se tiče količina, one se lako mogu utvrditi jer svaki kamion koji je ušao u ‘Dravu‘ je registriran od strane Fonda, od strane bilo koje kupovine. Vi da ste dvadeset godina trideset tisuća tona godišnje uvozili ne bi dosegli tih pola milijuna o kojima on priča‘‘, pojasnila je jedna od radnica.

Na prosvjednom skupu se pojavio i sam vlasnik Zvonko Bede. Radnicima se zahvalio na podršci, za napade rekao da su neistiniti, a pustio je i suzu. Rekao je da je požar zasigurno podmetnut. Ima li dokaze za to?

‘‘Nemam ja dokaze, ali to tamo nije moglo samo. PET kao materijal, samozapaljenje nastaje kod 550 stupnjeva, polietilen i folija ovo što imamo okolo, to na 350 stupnjeva. Tu noć je vani temperatura bila 12 stupnjeva. Hajde mi recite, uz sve ostale druge uvjete koje trebaju biti da dođe do samozapaljenja, kako su ljudi potvrdili u policiji da je plamen skočio gore odjednom?‘‘.

Osjeća li se odgovornim za onečišćenje okoliša i ugrožavanja zdravlja stanovnika?

‘‘To je sigurno odgovornost, ali kažem, odgovoran je onaj koji je to zapalio. Imali ste neki dan požar u Rijeci, imali ste par požara u Zagrebu, pa je li se takav cirkus pravio?‘‘.

Na novinarski upit je li istina da u tvornici ne postoje dostatni protupožarni uvjeti, da čak nije radila ni hidrantska mreža pa su vatrogasci u kamionima morali dovoziti vodu, Bede je odgovorio:

‘‘Ma, šefe, nije bilo dosta, to je problem. Idi pa vidi sada ako te pusti policija, radi li hidrantska mreža‘‘.

Pojavila su se i nagađanja da se zapravo našao u centru sukoba između struja u HDZ-u, što je Bede spremno demantirao.

‘‘Bože, sačuvaj. Kakav sukob u HDZ-u, nemam ja veze s nikim. To su sve gluposti i naklapanja koja se sad događaju. Ja nemam veze nikakve, ja sam politički apolitičan totalno‘‘.