NAKON POŽARA U ISTRI: Obranjene kuće, vatrogasci ostaju – je li požar podmetnut?

Požar koji je oko podneva buknuo u Puli stavljen je pod nadzor. Vjetar i dalje puše što povećava opasnost od novog širenja vatre, no sedamdesetak vatrogasaca iz čitave Istre i 3 kanadera obranili su kuće.

Plamen je došao zaista blizu njih, no izgorilo je tek nekoliko vozila i pomoćnih objekata. Požar je zahvatio i trafostanicu zbog čega je bez struje bio dio Pule, no izvješća s terena ukazuju na to da je i ona obranjena.

Električna energija vratila se i u bolnicu koja je neko vrijeme radila pod agregatima. Izgorjelo je oko 30 hektara bjelogorice, borove šume, trave i niskog raslinja.

U gašenju požara sudjelovalo je 76 vatrogasaca s 29 vatrogasnih vozila, a pripomogao je i veliki broj građana koji su čuvali svoje objekte i kuće.

– Nitko nije stradao niti ranjen, nije stradao niti jedan stambeni objekt već je stradalo gospodarskih objekata po vrtovima te 25 vozila koja nisu bila u voznom stanju, u dvorištu automehaničarske radione te je nagorjela radiona, naveo je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac, kako javlja HRT.

Na pitanje sumnja li da je požar podmetnut, s obzirom na to da su u par dana izbila dva velika požara na tom području, Kozlevac je odgovorio kako je normalno da je to sumnjivo.

– Ako je netko životno zainteresiran za uzroke, onda su to vatrogasci i zato se nadam da ćemo uskoro nešto otkriti, poručio je.

Najgora situacija bila je na području između Vintijana i Dolinke gdje su ljudi iz sigurnosnih razloga evakuirani, a bura otežavala gašenje jer se požar stalno rasplamsavao.

Kako se doznaje, i nakon što požar bude lokaliziran, vatrogasci će ostati na terenu još 48 sati zbog osiguranja terena i dogašavanja požara.