NAKON POTRESA: Hrvatska ostani jaka, spremni smo pomoći – poručila Ursula von der Leyen

Potres jakosti 5 stupnjeva pogodio je u ponedjeljak ujutro sjeverozapadni dio Hrvatske s epicentrom 12 kilometara jugozapadno od Siska, objavio je Europski mediteranski seizmološki centar.

Potres u 6,28 sati je bio na dubini od dva kilometra, a epicentar 12 kilometara jugozapadno od Siska i 50 kilometara jugoistočno od Zagreba. Osjetio se u cijeloj središnjoj Hrvatskoj.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen oglasila se povodom ovog događaja na Twitteru:

“‘Hrvatska, ostani jaka! Nakon što je snažan potres udario jutros, Europska komisija je u kontaktu s premijerom Andrejem Plenkovićem i hrvatskim vlastima. Pomno pratimo situaciju i spremni smo pomoći”.

Premijer Plenković se zahvalio, navodeći da cijeni pomoć. “Bit će važno raditi na obnovi Siska, Petrinje i Sisačko-moslavačke županije, baš kao što surađujemo i na obnovi Zagreba nakon potresa u ožujku”.

Podsjećamo kako je državni vrh na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, u pratnji ministara Davora Božinovića, Tome Medveda te Vilija Beroša obišao Sisak i Petrinju nakon potresa.

“Štete su značajne u zgradama koje smo obišli, ali nitko nije ozlijeđen, to je najvažnije”, rekao je Plenković, kako piše N1.

“Razmotrit ćemo sve opcije, zatražio sam od ministra Darka Horvata da njegovo ministarstvo sagleda što nam je najbolje najpragmatičnije”, kazao je Plenković i dodao kako je u kontaktu i s Europskom komisijom. “Nadam se da će od iduće godini biti bolje, valjda sve što se trebalo loše dogoditi dogodilo u 2020”, zaključio je premijer i izrazio suosjećanje sa svima kojima su kuće oštećene.

“To kod ljudi izaziva strah i nelagodu i kod mene isto. Kad osjetiš kako sve tone ispod tebe i oko tebe se sve trese… Ovo što je oštećeno, to će se obnoviti”, rekao je predsjednik Milanović.