NAKON POTONUĆA BRODA: Mornari tvrde da su se svi uspjeli ukrcati u spasilačke brodice

Nastavljena je opsežna potraga za hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem i 10 članova posade, koji su nestali nakon potonuća broda Bourbon Rhode na Atlantiku.

Izvor: Media servis

Brod je zahvatila 4. kategorija oluje Lorenzo, a 26. rujna poslan je signal za pomoć. Zasad je pronađena splav s tri preživjela člana posade, kojim je pružena medicinska pomoć.

Brod je iz luke Las Palmas u Kanarskom otočju krenuo prema Georgetownu u Guyani. Uslijed ciklone s vjetrovima od oko 200 km/h i valovima do 20 metara, brodu su prvo stali motori, a zatim je, prema zadnjim informacijama, u krmeni dio počela nadirati voda. Potonuo je oko 1200 nautičkih milja od otoka Martinique. U pomoć su došle francuske i američke spasilačke službe.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako osim kapetana, na brodu nije bilo drugih hrvatskih državljana.
“U pomoć su poslani brodovi iz najbliže luke, francuski vojni zrakoplov za spašavanje na moru te američki zrakoplov Nacionalnog centra za uragane.”

Sa zebnjom situaciju pomno prati Udruga pomorskih kapetana i časnika Šibenik. Tajnik udruge Saša Jurat za Media servis je rekao kako nije izgubljena nada.

“Optimistična je izjava dosad spašenih mornara, koji su rekli da su se svi uspjeli ukrcati u spasilačke brodice i splavi. To drži nadu i daje optimizan da bi se i naš kolega može spasiti, koji je član udruge s otoka Žirja, jer je bilo slučajeva da su i nakon mjesec dana pronađeni članovi posade.”

Miškić je, dodaje, iskusan kapetan. “To je jedna ozbiljna kompanija i tu sigurno ne dolaze neznalice. Tu mora biti iskusan čovjek koji barata brodom, znanjem informatičkim, navigacijskim i tu nema ni traga sumnji u sposobnost zapovjednika, definitivno.”

Francuska kompanija u čijem je vlasništvu brod, priopćila je da je osnovan krizni stožer te timovi koji će obavještavati obitelji pomoraca.

Komentiraj