NAKON PLAKATA U GIMNAZIJI: Ravnateljica oštro osudila neprimjeren odnos prema zastupniku Pernaru

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Nakon što se u holu poznate Druge gimnazije Varaždin pojavio plakat kojim se kao zabranjuje ulaz saborskom zastupniku Ivanu Pernaru, oglasila se priopćenjem ravnateljica Zdravka Grđen.

Njezino priopćenje objavljujemo u cijelosti:

Poštovani,

Kao ravnateljici Druge gimnazije Varaždin profesionalna i moralna dužnost mi je brinuti o zaštiti i dostojanstvu svakog učenika i djelatnika Škole te promicati odgojne i obrazovne vrijednosti u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i Etičkim kodeksom. Priznata smo i poznata Škola u Republici Hrvatskoj koja svoj rad s učenicima i ostvarene rezultate temelji na načelima interkulturalnog dijaloga, poštivanja različitosti i poštivanja svake osobe. Kultura škole i pozitivno ozračje u školi je standard koji njegujemo kvalitetnom komunikacijom na svim razinama: učenik, nastavnici, roditelji, pedagoška služba, školsko osoblje, ravnateljica.

Oštro osuđujem vrijeđanje i neprimjeren odnos prema saborskom zastupniku gospodinu Ivanu Pernaru, koji se dogodio postavljanjem plakata u holu Škole dana 16. veljače 2017. godine. Osim što je taj sporni plakat naštetio ugledu i dostojanstvu g. Pernara, naštetio je uvelike ugledu Škole kao odgojno-obrazovnoj instituciji u cjelosti. Ponajprije, netko se direktno našalio i poigrao s g. Pernarom te poslao fotografiju na njegov Facebook profil, nakon čije objave je Druga gimnazija Varaždin javno izložena osudama simpatizera g. Pernara i neprimjerenim komentarima bez znanja prave istine.

Da razjasnimo, sporni plakat je zaista bio postavljen u neposrednoj blizini porte i portira te je uklonjen na zahtjev profesora koji su reagirali čim su ga vidjeli. U Školu je odmah pozvana policija kako bi prijavili cijeli slučaj, s obzirom da je plakat bio postavljen bez znanja i odobrenja Škole i nadležnih osoba, a sam sadržaj plakata vrijeđa i kompromitira Drugu gimnaziju Varaždin i g. Pernara.

Dana 17. veljače 2017. godine pozvala sam na sastanak predsjednicu Vijeća učenika Druge gimnazije Varaždin i sve predsjednike četvrtih razreda kako bi porazgovarali o nemilom događaju i pritom ih zamolila da pomognu u komunikaciji prema ostalim članovima Vijeća učenika, kako bi što prije saznali istinu. Pohvaljujem ovom prilikom predsjednicu Vijeća učenika L.M. i kompletno Vijeće učenika na brzoj reakciji i također osudi ovakvog neprimjerenog ponašanja.

Vijeće učenika osuđuje ovakve neprimjerene postupke te zlouporabu i manipulaciju institucijom Druge gimnazije Varaždin i svih nas koji činimo Školu, kao i neprimjereno ponašanje prema bilo kojoj osobi, u ovom slučaju g. Pernaru.

Škola nema saznanja tko je autor plakata, tko ga je postavio, fotografirao i poslao g. Pernaru s apsolutno krivom i neistinitom porukom. Nikome nije zabranjen ulaz u Drugu gimnaziju Varaždin pa tako ni g. Pernaru, dok god je svrha ulaska strane osobe u Školu jasno definirana i odobrena u skladu s važećim propisima, a uputa Ministarstva znanosti i obrazovanja o nedopuštenom ulasku neovlaštenih osoba niti jednom rječju ne spominje dotičnog g. Ivana Pernara.

Svi moji učenici su pozvani da se slobodno i bez straha jave do sljedećeg četvrtka ukoliko su sudjelovali u ovom događaju te neće biti kažnjeni “drakonskim“ kaznama već će se trebati svima ispričati.

Mene osobno dodatno brine sigurnosni aspekt Škole ukoliko je to učinila neka vanjska osoba, s obzirom da postoji organizirano dežurstvo na porti. Nadam se da će rješenje ove situacije biti zadovoljavajuće za sve uključene.

Ravnateljica Zdravka Grđan, prof.”