NAKON PANDEMIJE: COVID odlazi, a vraća se karcinom

‘COVID odlazi, a vraća se rak’, tekst je u novom broju Globusa u kojemu se novinarka Goranka Jureško bavi temom porasta smrtnosti od zloćudnih bolesti u skoroj budućnosti, a čemu pridonosi pandemija.

Izvor: Media servis

Što se tiče Hrvatske, tvrdi da smo kratko imali problema, odnosno da smo vrlo brzo riješili situaciju s brigom oko onkoloških bolesnika. Za Media servis je istaknula da nije u tome problem.

“Moram reći da smo mi bili bolji od ostatka Europske unije. U gornjoj smo ljestvici bili oko brige o onkološkim pacijentima. No problem nastaje kod dijagnostike. Zaključak je jedinstven – COVID-19 je smanjio broj pacijenata koji bi došli iz preventivnih razloga na neki pregled”, tvrdi Jureško.

U Europi je za vrijeme pandemije izostalo čak 100 milijuna pregleda vezanih za zloćudne bolesti, a zbog pandemije je odgođen i veliki europski plan za borbu protiv raka, kojeg je 2019. najavila predsjednica Ek Ursula von der Leyen.

”Prevencija je pala u drugi plan i to je razlog zbog kojeg se smatra u svijetu, a i kod nas, da bi moglo doći do povećanja broja umrlih od zloćudnih bolesti. Kardiolozi kažu i od kardiološki bolesti i od nekih bolesti od kojih se češće umire nego od COVID-a”, ističe Jureško.

Hrvatska je i prije pandemije bila pri vrhu kada su u pitanju pacijenti sa zloćudnim bolestima. Na 100 tisuća stanovnika, imamo gotovo 300 umrlih od raka. A prema podacima KBC-a Zagreb dijagnostika je barem dva mjeseca tijekom prošle godine gotovo prepolovljena kao i broj operacija.

“Mi smo na sam vrhu, odmah iza Mađarske, po broju umrlih od zloćudnih bolesti. Ne zato što mi nemamo lijekove, nego zato što rak otkrivamo prekasno. I upravo to je najveći strah od COVID-a da se stavilo još dodatno u drugi plan rano otkrivanje karcinoma i da bi to onda moglo za tri-četiri ili pet godina povećati smrtnost”, izjavila je Jureško.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!