NAKON PADA MIG-a VIDOVIĆ TVRDI: Banožić ima odgovornost za puno toga, trebao je otići još jučer

Kod Voćina na mjestu pada vojnog aviona MiG-21 su nadležno Državno odvjetništvo, pripadnici Vojne policije, Povjerenstvo za istraživanje zrakoplovnih nesreća i policijski službenici MUP-a i nastavlja se istraga kako bi se doznao uzrok pada. Iako su neslužbene informacije da je došlo do otkazivanja motora, iz MORH-a nisu htjeli potvrditi.

Izvor: Media servis

Srećom obojica pilota su preživjela, a predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović za Media servis je izrazio nadu da ozljede koje su zadobili neće ostaviti trajne posljedice za Zvonimira Milatovića i Ivana Lukana.

“Je li uzrok pada zastarjela oprema ili nešto drugo, reći će istraga koja će se, nadam se, provesti uskoro. Nadam se i da ćemo napokon rezultate istrage, barem onaj finalni dio, dobiti i u javnosti. Inače ministar i MORH vrlo teško komuniciraju i nerado daju podatke‘‘.

Uz to što nije bilo civilnih žrtava, Vidović izražava zadovoljstvo što nije prouzročena ni materijalna šteta.

“Mislim da je sazrijelo vrijeme da se Hrvatska pozabavi ozbiljnim investicijama u HV. To nije trošak, to je investicija u našu sigurnost. Ovo pokazuje isto tako koliko je bila opravdana odluka s kojom smo čak i kasnili o kupnji novih borbenih zrakoplova‘‘.

I dok neki zazivaju ostavku ministra obrane Marija Banožića, Vidović ističe da njegove odgovornosti nema, ako se poštivala procedura.

“Ministar ima odgovornost za puno drugih stvari i što se mene tiče trebao je otići jučer. Međutim, u ovom slučaju bi bilo pomalo neozbiljno prebacivati odgovornost na ministra. To su aparati koji su stari 50 godina i koji su vjerojatno bili 100 posto ispravni u trenutku polijetanja, ako su poštivane procedure, ali na zamor materijala je teško utjecati i takve stvari se događaju kad letite i na novim aparatima, a kamoli na starima‘‘.