NAKON PADA HELIKOPTERA: Poginuo pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, za drugim se traga

Jedan pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, član posade helikoptera Kiowa Warrior poginuo je u padu helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaće, priopćeno je iz MORH-a.

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska duboko su potreseni zbog nemilog događaja i izražavaju sućut obitelji preminulog pripadnika HRZ-a. U helikopteru Kiowa Warrior bila su dva člana posade.

Smrtno je stradao bojnik Marin Klarin dok se za natporučnikom Tomislavom Baturinom i dalje intenzivno traga, javili su iz MORH-a.

U akciju traganja i spašavanja su uključeni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Obalna straža Hrvatske ratne mornarice kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova te spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Ministarstvo obrane, Hrvatska vojska i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo duboko su potreseni zbog nemilog događaja i izražavaju sućut obitelji preminulog pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, priopćeno je također iz MORH-a.

O događaju je MORH održao izvanrednu presicu, a ministar Damir Krstičević je rekao: “Iskrena sućut, već su vojni djelatnici bili kod obitelji… Razlog pada je za sada neutvrđen”.

Načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov izrazio je sućut, te rekao: “Nakon dojave, zapovjeđena je obustava leta svih Kiowa dok se ne ustvrdi razlog pada. Pokrenuli smo sve mehanizme za spašavanje”.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec je nakon izražavanja sućuti rekao: “Helikopter je iz nepoznatih razloga udario u vodu. Drugi helikopter je ostao na mjestu. Ribari su izvukli jedno tijelo na obalu, napravljena je reanimacija. Nisu uspjeli, moj kolega je preminuo. Stariji kolega je imao preko 2500 sati naleta, a mlađi 1500…

Prema trenutačnim informacijama koje imamo od drugog helikoptera, došlo je do naglog udara u more. Nismo imali nikakve predznake, pozive. Dok se ne izvuče helikopter iz mora i dok ne izvučemo sve detalje, ne možemo ništa zaključiti. Zadaća se izvršavala onako kako je bila planirana. Predmetna ruta bila je iz Zemunika preko Vodica do Lore, to je bila destinacija”, objasnio je.

Olupina se nalazi na dubini od 30 metara. Trenutno su u akciji ronioci. “Treba ustvrditi je li se tamo nalazi tijelo drugog pilota ili će se potraga širiti”, rečeno je.

 

Komentiraj