NAKON PADA GUP-A: Hoće li Milan Bandić srušiti koaliciju i izazvati prijevremene izbore?!

Prvo su pali HDZ-ovi amandmani, a onda je pao i Generalni urbanistički plan. Time je završila višednevna drama u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, ali su otvorena brojna pitanja oko budućnosti koalicije Milana Bandića i HDZ-a kako na lokalnoj, tako i nacionalnoj razini.

Izvor: Media servis

“Glasovalo je 49 zastupnika. 18 ih je glasalo za GUP, protiv je bilo 31 te objavljujem da nije donesena odluka o izmjenama i dopunama odluke o donošenju GUP-a Grada Zagreba u predloženom tekstu većinom glasova”, bjavio je predsjednik Gradske skupštine, HDZ-ov Drago Prgomet.

Kao što su i najavili, protiv GUP-a su bili i gradonačelnikovi koalicijski partneri iz HDZ-a nakon što su im odbijeni svi amandmani. Unatoč tome zastupnica Lijevog bloka Rada Borić smatra kako koaliciji gradonačelnika i HDZ-a nije došao kraj: “Ne možemo im vjerovati. Nisu bili vjerodostojni. Kada imate brak iz interesa, a kada onda građani trpe nasilje ili kako smo danas rekli i talačku krizu oko neizglasavanja ili izglasavanja GUP-a. Ne znamo još što su dogovorili, kako su si pogodovali u ovakvom trgovačko-političkom pogodovanju. Svi ishodi su mogući.”

Da bi se koalicija mogla nastaviti natuknuo je i HDZ-ov Kazimir Ilijaš: “Mi smo predložili naše amandmane koje naš koalicijski partner nije prihvatio. Mi na taj način nismo mogli prihvatiti izmjene i dopune GUP-a. Ono što je bitno je da mi i dalje podržavamo točke za koje smatramo da su u redu. Tako da što se nas tiče mi i dalje ćemo raditi na temelju sporazuma koji imamo potpisan sa strankom gradonačelnika Bandića.”

I zamjenica gradonačelnika Olivera Majić ističe kako se ništa spektakularno ne događa u vladajućoj koaliciji: “Ono nažalost što mogu reći u ime svih nas, to je da je na ovaj način, čemu ste svjedočili, zaustavljen razvoj grada i donošenje vrlo kvalitetnog dokumenta po svim procedurama. To traje jako dugo i amandmani koji se donose na kraju, jesu amandmani koji imaju zapravo sasvim drugu poruku, a ne poruku razvoja Grada.”

SDP-ov Rajko Ostojić smatra kako bi ova odluka više mogla ukazivati na unutarstranačku borbu u HDZ-u: “Mislim da je možda jedan od scenarija – početak parlamentarnih izbora. Naprosto možda je mogućnost da Plenković izbjegne unutarstranačke izbore i da se krene u parlamentarne. Možda je naprosto gradski HDZ otkazao poslušnost državnom. U svakom slučaju ovo je pobjeda građana, struke, arhitekata, urbanista, fakulteta, komora i ja im se zahvaljujem. Mi koji smo glasali protiv ovakve odluke smo naprosto bili njihov komunikacijski kadar.”

A što će se dalje događati s GUP-om otkrila je resorna gradska pročelnica Sanja Jerković: “Novi plan neće se moći napraviti preko noći. Trebaju se pripremiti sve podloge, sve analize i izraditi plan. Računajte ako se bude radilo užurbano, jako koordinirano, možemo govoriti o periodu od nekih dvije godine.”