NAKON ODLUKE USTAVNOG SUDA: Što je sada s referendumskom inicijativom MOST-a?

Uvođenje COVID potvrda u sustav zdravstva i socijalne skrbi u skladu je s Ustavom, odlučio je Ustavni sud.

Izvor: Media servis

Bilo je i izdvojenih mišljenja, njih tri, a ona će biti javno dostupna u roku od 8 dana. Sada se postavlja pitanje – ima li odluka utjecaj na referendumsku inicijativu MOST-a koju premijer Plenković naziva inicijativom zla.
Ustavni sud je odlučio da su korona mjere legitimne, a predsjednik suda Miroslav Šeparović dodatno je pojasnio odluke. Jedna od njih tiče se Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

“Tu nema ništa novog osim da je Sud naložio da Stožer obrazloži odluku koju je donio tako da javnost i adresati budu upoznati s razlozima donošenja odluke i objasniti Ustavno načelo razmjernosti”.

Covid potvrde u zdravstvu i socijali su ustavne. “Zaključili smo da je mjera prikladna da ostvari cilj zaštite zdravlja”, rekao je Šeparović.

“Nema diskriminacije, nema obaveznog cijepljenja, postoji alternativa – ili cijepljenje ili testiranje. Mjera je razumna, temelji se na znanstvenim i stručnim radovima koji su dostavljeni Ustavnom sudu. Prema tome, nema diskriminacije”.

Odluku Ustavnog suda iz Bjelovara je komentirao premijer Andrej Plenković.”Cijela ta aktivnost koju mi poduzimamo temeljem zakona, temeljem ovlasti koje nam je dao Hrvatski sabor, Sabor Vladi, a Vlada onda Stožeru civilne zaštite, uvijek i isključivo vođen logikom zaštite zdravlja ljudi, zaštite zdravlja naših građana i da su sve odluke i sa legitimnim ciljem i da su nediskriminatorne. Dakle, da su razmjerne ugrozi koju imamo.”

A što je s referendumskom inicijativom MOST-a? Imaju li ove odluke kakvog utjecaja? Šeparović kaže…”Naša odluka nema nikakve veze s referendumom niti će utjecati na referendum”.

S time se slaže i MOST-ovac Nino Raspudić. Evo što nam je rekao…”Nema to nikakve veze s našim referendumski pitanjem. Naše pitanje se vrlo jasno odnosi na odluku od 12. studenog o uvođenju COVID potvrda u javnom sektoru. Ako prođe i prvo pitanje, onda će morati unutar roka od mjesec dana sve odluke koje su donesene proći saborsku verifikaciju pa uključujući i ove dvije za koje Ustavni sud rekao da nisu neustavne. To što nešto nije neustavno, ne mora značiti da ne može biti ukinuto”, rekao je Raspudić za Media servis.

Odluka Ustavnog suda očekivana je bila za ustavnog stručnjaka Matu Palića. Pitali smo ga znači li današnja odluka da je referendum pao i prije nego je uopće održan.”To bi bio pogrešan zaključak. Taj referendum je u fazi prebrojavanja potpisa od strane organizatora. Treba prvo utvrditi ima li ih dostatno, a onda će Sabor vjerojatno tražiti od Ustavnog suda da se očituje, a onda će sud zaustaviti obje referendumske inicijative jer je i prvo i drugo pitanje potpuno protuustavno.”

O inicijativi MOST-a visoko mišljenje nema ni premijer Plenković.”Cijela ta inicijativa nema veze sa zdravstvenom zaštitom. Vidjet ćemo koliko je potpisa, ja ih nisam vidio. Narav inicijative je destrukcija i samopromocija i nebriga za poštivanje propisa i nebriga za zdravlje građana. To je perfidna i zla inicijativa.”

Što se potencijalnog obveznog cijepljenja tiče, Šeparović kaže da u tom slučaju Sabor mora donijeti odgovarajući zakon.

Dodajmo još da je Europska komisija skratila valjanost covid potvrda s 12 na devet mjeseci od primarnog cijepljenja. S booster dozom cjepiva valjanost potvrda bit će bez vremenskog ograničenja. Odluka je obvezujuća za sve članice i na snagu stupa s veljačom.