NAKON ODLUKE USTAVNOG SUDA: Kreće novi “rat” na hrvatski način – za i protiv pobačaja

trudnica

Brojne reakcije stižu na odluku Ustavnog suda koji je odbacio prijedloge da se postojeći zakon koji regulira pravo na pobačaj proglasi neustavnim.

Izvješće: Damon Balenović

HDZ je protiv zakonske zabrane pobačaja, poručila je saborska zastupnica te stranke Branka Juričev Martinčev.

“Hrvatska demokratska zajednica je protiv zakonske zabrane pobačaja. Mi smo za zaštitu života ali i za zaštitu zdravlja žene. Vjerujemo da u roku od dvije godine,kao što je i Ustavni sud naložio, da će Vlada Republike Hrvatske proslijediti u saborsku proceduru novi zakon o pobačaju” izjavila je Martinčev.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je rekla da se zabranom pobačaja ne rješava ništa.”Kad je riječ o pobačaju, to je jedno vrlo teško i iznimno bitno pitanje. Poznat je moj osobni stav o njemu ali on je irelevantan jer držim da se zabranom pobačaja ne postiže ništa. Mislim da treba uložiti puno više u edukaciju, kako i mladih ljudi tako i bilo koga” izjasnila se Grabar Kitarović.

Komentar na odluku Ustavnog suda dao je i ministar zdravstva Milan Kujundžić. “Naravno da Vlada mora prihvatiti odluku Ustavnog suda i u tome smislu u roku dvije godine ćemo napraviti novi zakon. Ažurno ćemo krenuti u pripremu i široku raspravu o novom zakonu. Ono o čemu će nova vlada sigurno razmišljati i čega će se držati je čuvanje prava na život a život počinje činom začeća a s druge strane čuvati ćemo pravo žene na odabir” najavio je Kujundžić.

Naglasio je kako će Vlada učiniti sve da pozitivnim mjerama, a ne zabranom, postigne to da se što manje žena odluči na prekid trudnoće.”Počevši od zakonskih mjera, podzakonskih mjera, edukativnih mjera i nadasve socijalno materijalnih mjera, čime bismo pokušali spasiti svaki život, odnosno, dati svakoj ženi šansu da se ne boji hoće li njeno dijete imati mlijeko, pelene, jaslice, vrtić i sutra školu. To je ono što je HDZ govorio u predizbornoj kampanji i ono čega ćemo se držati u pripremi zakona”, dodao je Kujundžić.

Vlada će u novi zakon uvrstiti i uvjete pod kojima žene mogu prekinuti trudnoću.”Da li će biti postavljeni uvjeti, u kojem tjednu, do kojeg tjedna će to biti moguće, to će tek pokazati novi zakon o pobačaju”, rekla je Branka Juričev Martinčev te dodala. “Ako je to rezultat nekog kriminalnog djela, ako je ugroženo zdravlje djeteta, ako je ugroženo zdravlje majke”.

Milanka Opačić iz SDP-a pozdravila je odluku suda, te naglasila važnost sustavne edukacije. Osvrnula se i na možebitne uvjete koji će biti dio novog zakona.”Ja se nadam da tih restrikcija neće biti jer to bi bio udar na ljudska prava, na ženska prava. Pravo na izbor je pravo koje je zaštićeno određenim konvencijama, prema tome, ja se nadam da će se vlada držati uputa Ustavnog suda. Sve drugo moglo bi dovesti do svojevrsnih pravnih natezanja i pisanja novih ustavnih tužbi”, komentirala je Opačić.

Njen stranački kolega Peđa Grbin izjavio je kako ipak ne mogu biti u potpunosti zadovoljni, jer ta odluka u jednom segmentu ostavlja više pitanja nego što daje odgovora. I on se dotaknuo uvjeta.”Nisam potpuno siguran da bi takvi uvjeti bili u skladu s odlukom Ustavnog suda. Govorili smo o granicama od 10, 12 i 14 tjedana. Dakle, granica od 10 tjedana je donja granica i mi ne možemo ići ispod te granice, kao što je predsjednik Ustavnog suda rekao, ni referendumom, to mora bit potpuno jasno”, izjavio je Grbin.

No nisu svi zadovolji odlukom Ustavnog suda. Inicijativa Prolife.hr objavila je pokretanje potpisivanja nacionalne peticije “Imam pravo živjeti” koja će se u idućih 40 dana prikupljati putem interneta i po javnim lokacijama diljem zemlje.

Vice Batarelo, čelnik udruge Vigilare.”Nažalost, ni danas nismo osigurali temeljno ljudsko pravo, to je pravo na život i pravo na rođenje. Ovi ustavni suci su zakazali u činjenju pravde i vješto su izbjegli temeljno pitanje – kada započinje ljudski život?” istaknuo je Batarelo.

I Krešimir Planinić iz udruge U ime obitelji komentirao je odluku Ustavnog suda. “Nažalost, moramo ustvrditi da je neživotna, nelogična i nepravna odluka od strane ustavnih sudaca i prvenstveno kontradiktorna jer prvo dopušta i kaže da zakon star 40 godina je ustavan i zatim kaže da odbijaju prijedloge za ocjenu ustavnosti i na kraju u drugoj točki da zakon treba uskladiti jer je zastario i treba ga osuvremeniti”, izjavio je Batarelo.

Komentiraj