NAKON ODLASKA TRUMPA: Što je donio njegov turbulentni staž u Bijeloj kući?

Dok Donald Trump polako najavljuje povlačenje iz Bijele kuće analizira se njegov turbulentni staž na čelu SAD-a. Iako će mnogi reći da nije ispunio obećanja to nije posve točno. Ispunio je stvari koje je obećao i zato stekao privržene sljedbenike, iako su posljedice nekih obećanja išle njima na štetu.

Izvor: Media servis

Možda je sijao razdor u svijetu destabilizirao međunarodni poredak i ekonomiju, ali Donald Trump nije posve iznevjerio njemu najvažnije birače i interesne skupine. Ovdje ćemo se ovrnuti na neka od obećanja koje je ispunio i pridobio ideološke i poslovne saveznike. Kao svakom republikancu kapitalistu rezanje poreza bilo mu je visoko na listi prioriteta. Ostvario ju je 2017. smanjivanjem poreznom reformom koja je ipak više značila korporacijama nego građanima

“To je najveća porezna reforma u povijesti SAD-a 3,2 trilijuna dolara u poreznim uštedama za američke obitelji.”

Još jedna bogataška fiksacija, ukidanje propisa pošla mu je za rukom i to najviše oko omogućavanja vađenja nafte i investicija u nekretnine. Uslijedilo je još jedno ispunjeno obećanje kojim je usrećio sve zagovornike fosilnih goriva, a kojih ne nedostaje među njegovim donatorima…

“Sjedinjene države povući će se iz Pariškog klimatskog sporazuma i početi pregovore o novom ulasku ili potpuno novom ugovoru.”

Sudstvo je zbog odnosa snaga u vrhovnom sudu također na oku republikanaca godinama, zbog udovoljava ponajprije religijskim zajednicama. Trump je tako imenovao dvoje sudaca vrhovnog suda od toga sutkinju neposredno pred izbore i promjenio ravnotežu u korist konzervativaca.

“Suci koje ću imenovati bit će za zabranu pobačaja, njihovi stavovi bit će konzervativni io štitit će pravo na posjedovanje oružja.”

Obećao je i bombradirati Islamsku državu, no to su radili i prije njega. Preselio je američko veleposlanstvo u Izraelu u Jeruzalem i jasno dao otvorene ruke u izvrdavanju sporazum s palestinskom samoupravom. Povećao je i potrošnju za vojsku, ali je ona i dalje manja od Obaminih prvih godina. Što se neuspjeha tiče, Trump je uoči prvih izbora obećao Kinu proglasiti manipultorom valutama i često ju prozivao, ali nakon susreta s predsjednikom Xi Jinpingom povlačenje…

“Iskreno Kina je ukrala poslove i ostalo. Ne možemo dopustiti Kini da nastavlja silovati našu zemlju. Stvarat ćemo radna mjesta i poslove za našu zemlju ne Kinu…. Impresioniran sam redsjednikom Xijem. Mislim da ima dobre namjere i želi pomoći.”

Kao samoproglašeni veliki pregovarač ipak nije ispregovarao povoljne trgovačke dogovore, a vjerojatno najveći poraz mu je nemogućnost da opozove i zamjeni Obamin zakon o dostupnoasti zdravstvene zaštite. Zid prema Meksiku, koji bi Meksiko trebao platiti također se neće dogoditi, kao ni rasturanje NATO saveza. Obećao je srediti i nacionalni dug, ali je isti nastavio rasti. Nije pokrenuo program obnove infrastrukture u zemlji, niti sudski gonio Hillary Clinton. Dobar ili loš za SAD, ostavio je trag koji će se neko vrijeme vidjeti.

Komentiraj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *