NAKON ODLASKA MARIĆA: Za ministre nam dolaze sami poslušnici – tvrdi Hrvoje Bujas

Naskon što se Zdravko Marić, ministar financija, odlučio napustiti Vladu, a za njegovog nasljednika najavljen profesor s Ekonomskog fakulteta Marko Primorac, zaredali su razni komentari.

Sve je komentirao i predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas, koji opet naglašava kako su nam potrebne reforme i pita se – ministri ili poslušnici?

Na Facebooku Bujas navodi:

Odlaskom Zdravka Marića, dojučerašnjeg ministra financija, kojeg sam cijenio kao sugovornika zadnje 3 godine, no isto tako mu zamjerao da u svom šestogodišnjem mandatu nije išao sa jačim i ozbiljnijim reformama (koje UGP traži od prvog dana), možda ipak odlazi i posljednji ministar koji je imao bar malo kičme, bar neki stav i kontekst.

Čini mi se da Vlada više nema niti soli niti papra, da je puka “tehnička”, da ne kažem, poslušnička.

Ekonomski fakultet sam završio 97-e godine, i priznajem, praktički nisam naučio ništa, jer je sam program bio zbrčkana kombinacija svega i svačega, socijalizma i kapitalizma, bez ozbiljnog individualnog pristupa (kao što rade drugi, bitni fakulteti), a cilj je bio diploma (nažalost, kao i velikoj većini nas tada, a vjerujem i danas), a fakultetu su bile bitne brojke, no ne i efekt.

K tome, bio je to sajam taštine, klanova i pokšsaja političkog pozicioniranja (tada mahom sdp-ovci), danas mahom (hdz-ovci), a samo rijetki profesori su doista gajili kulturu učenja/studiranja, među njima izdvajam prof. Velimira Sriču i Peru Sikavicu (naravno, ima ih još).

Sve to pišem jer sa navedenog fakulteta (nekoć bitnog, danas, nažalost marginalnog) nam dolazi još jedan u nizu ministara, Marko Primorac, kao novi ministar financija, široj javnosti nepoznat, a koji će biti ili onaj koji pokreće reforme ili puki poslušnik (pogodite na što se ja kladim).

Za provođenje #REFORMI ipak treba imati muda!

Imate li ih gospodine ministre? Imate li ih Vlado RH? Vrijeme nam leti! Tik, tak…