NAKON ODGODE POREZA NA NEKRETNINE: Ministar Marić, koji je branio Zakon, nije raspoložen za izjave

Podijelite članak

zdravko marić

Odgađa se uvođenje poreza na nekretnine! Nakon pritiska javnosti, premijer Andrej Plenković je popustio. Kaže da građanima porez treba bolje objasniti. Unatoč odgodi, peticija protiv poreza se nastavlja.

Izvješće: Media servis

Porez je prošao saborsku raspravu još prošle godine, radi se o pojednostavljenju komunalne naknade i spomeničke rente, ponavljao je predsjednik Vlade, ali ipak napravio uzmak. U intervjuu za HTV Andrej Plenković je rekao da osluškuju bilo javnosti.

“Ovakvi porezi postoje i u drugim zemljama, Hrvatska je u komparativnoj analizi najniža, ali s obzirom na kulturu vezanosti za nekretnine i raspravi koja nije pojašnjena javnosti – odgoda bi bila najmudrije rješenje i za to ću se založiti kao predsjednik Vlade”, rekao je Plenković.

Dodao je da partneri dijele taj stav i da je u dogovoru s ministrom financija zaključeno da je potrebna nova pedagogija i građana i lokalne samouprave.

Ministar Zdravko Marić koji je danima bio izložen javnosti i branio Zakon rekao nam je da trenutno nije raspoložen za izjave. Predsjednik udruge Lipa, koja je dosad skupila 140 tisuća potpisa u peticiji protiv poreza na nekretnine, Davor Huić pozdravlja odgodu. Otpor javnosti je ogroman, kaže.

“U takvim okolnostima nema smisla nikakvu politiku provoditi. Vlada niti može niti želi na silu nametati zakonska rješenja. Oni to moraju iskomunicirati na drugačiji način”, rekao je čelnik Lipe.

Nastavljaju prikupljati potpise. “Pratit ćemo što će se događati i reagirati ako bude potrebno”, zaključio je Huić.

Komentiraj