NAKON OBUSTAVLJENE AKTIVNE POTRAGE: Satelitske snimke ostaju najveća nada

Nakon 16 dana, obustavljena je aktivna potraga za nestalim pomorcima Bourbon Rhodea na Atlantiku, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić, objavili su jučer predstavnici francuske prefekture Martinique.

Izvor: Media servis

Njihovu odluku i daljenje korake, za MS je komentirao glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, Neven Melvan: “Razočarani smo, ali nismo iznenađeni. Jučer smo pokušali sve da se to ne dogodi, uključujući međunarodne institucije. Ono što nam ostavlja nadu je akcija koja će se nastaviti analizom satelitskih snimaka šireg područja. Ukoliko se na njima nešto uoči, to će se područje ponovno istraživati brodovima.”

“Satelitske snimke su najbolje rješenje i gotovo jedini izbor s obzirom da se radi o velikom području koji se pretražuje i splav može biti bilo gdje”, naglašava Melvan. Slijedi faza tzv. aktivne straže:

“To znači da brodovi u prolazu pojačaju osmatranje i o uočenom izvještavaju Centar za traganje i spašavanje.”

A evo što je rekao ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman: “Još uvijek se nije odustalo od potrage. Ona se nastavlja na jedan svoj način. Francuske su vlasti pokazale nevjerojatnu solidarnost i kooperativnost. Svi su uključeni, 24 sata do iscrpljenja i psihičkih i fizičkih mogućnosti.”

Prekid aktivne potrage komentirao je i premijer Andrej Plenković istaknuvši da je Vlada učinila sve što je mogla.

“Prema sinoćnjim informacijama, područje koje su pretražili je veće od 200 tisuća kvadratnih kilometara, govorimo o površini praktički četiri Hrvatske. Mi ćemo angažmanom i komunikacijom s Francuskom i drugim partnerima činiti sve, međutim treba objektivno razumijeti da se nesreća dogodila u teškim uvjetima na sredini Atlantika.”

Napomenuo je da je njegov predstojnik ureda u Francuskoj svakodnevno na telefonu s Francuskom te hrvatskim veleposlanstvom.

Dosad su u dvotjednoj potrazi spašena tri mornara, a pronađena i četiri tijela. Već više od 10 dana, svih 19 brodova i 15 međunarodnih zrakoplova koji su sudjelovali u potrazi, nisu pronašli nikakve ostatke Bourbon Rhodea, mornare niti splavi za spašavanje.

Još će nekoliko dana sateliti Europske agencije za pomorsku sigurnost snimati područje nadajući se u pronalazak izgubljenih mornara.