NAKON OBNOVE: Osnovna škola Frane Krste Frankopana dobila novo ruho

Danas 07. srpnja 2022. održala se završna konferencija za medije povodom završetka radova na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Frana Krste Frankopana na kojoj je sudjelovao gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sa suradnicima uz ravnateljicu škole Jadranku Bjelicu.

Projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole Frana Krste Frankopana vrijedan je 11.898.457,74 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 5.254.556,32 kn, a prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

„Ovo su projekti koji Zagreb uvode u pravom smislu te riječi u 21. stoljeće. Najbolja ulaganja su ona u obrazovanje i u škole koje ovakvim investicijama postaju škole 21. stoljeća. Njima postaju bolje za boravak, nastavu, zaštitu okoliša i jeftinije za održavanje. „Kada energetskoj obnovi dodamo i ugradnju solarnih elektrana, to je smjer u kojem želimo ići. Ovakve projekte ćemo nastaviti i povećati“, rekao je gradonačelnik Tomašević, te ovom prilikom najavio osnivanje poduzeća „Sunčani krovovi Grada Zagreba“ koje će investirati u solarne krovove na javnim gradskim zgradama.

Škola je stara 70 godina, izgrađena je 1952., posljednja rekonstrukcija bila je 2007. godine. Grijana površina zgrade je 2.990,99 m2, a potreba za primarnom energijom bila je 1.005 MWh godišnje.

„Ovo je velika stvar za našu školu. Svi koji su sudjelovali u radovima znaju koliko je velik posao odrađen. Kako kažu naša djeca u himni škole, mi ćemo i dalje biti zelena škola, klinci eko savjesni; mi ćemo biti zelena škola Frankopani ponosni“, rekla je ravnateljica Bjelica. Cjelovitom energetskom obnovom i korištenjem obnovljivih izvora energije, smanjila se je potreba za primarnom energijom za 792 MWh godišnje (79%), smanjile emisije CO2 za 151 tonu na godišnjoj razini (81%) te postavljeni fotonaponski sustav proizvodi električnu energiju od 52 MWh/godišnje.

„Radovi su trajali gotovo godinu i pol dana zbog svih problema koji su nas snašli, škola je radila, nastava se odvijala u dvije smjene, uz pandemiju nastale su brojne okolnosti koje su pratile gradnju. No, sada su ostvarene velike uštede obnovom ovojnice zgrade, rekonstrukcijom krova, postavljanjem energetski učinkovite stolarije i bravarije, modernizacijom kotlovnice i postavljanjem fotonaponskih ćelija s elektranom izlazne snage 40 kW.“, istaknula je voditeljica projekta Andrea Sili-Bosner.

​Sa energetskom obnovom zgrade smanjiti će se troškovi za grijanje i održavanje zgrade, a što je posebno važno radni prostor biti će ugodniji za učenike i djelatnike škole.