NAKON NAPADA TORCIDE: Pucano je u zrak, ali oni su opet napali svim sredstvima – kaže policija

Na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče, na dionici između čvorova Lučko i Jastrebarsko, u subotu navečer policajci su pratili pripadnike Torcide, koji su od odmorišta Desinec samoinicijativno stali na autocesti i napali policajce, pa je došlo do prave makljaže s ranjenima i ozlijeđenima.

Na konferenciji govore zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić. Uz njih su i zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Mario Bencek, voditelj Odjela za obradu organiziranog kriminaliteta Midhad Arifović i voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti.

“Policija je postupala u cilju zaštite života i osoba osoba koje su bile na benzinskoj postaji. Utakmica je za nas visokog rizika i u takvim situacijama odgovorno pristupamo prikupljanju informacija. Utakmicom je rukovodio načelnik PUZ-a”, rekao je Damir Barić. “Želimo jasno naglasiti da je organizator utakmice prije četiri dana uputio uputu Hajduku i navijačima koja je procedura ulaska sa transparentima.”

“U koloni je bilo 260 različitih tipa vozila. Na naplati Lučko bio je vod interventne policije i na psotaji Desinec osam interventnih djelatnika i zasebnih postrojbi. Cijela trasa do Splita bila je osigurana sa snagama koje su dale policijske uprave. Kada je kolona došla nasuprot postaje Desinec, zaustavili su odvijanje prometa i naglo istrčavši i krenuvši na policijske službenike. Kolege su bile deseterostruko nadjačane, a počinitelja nekoliko stotina. Napad je izvršen jako agresivno, uz uporabu boca, kamenja, palica, lanaca, stolova, sve ono što su našli.”

“Veliki broj navijača je uključen u napade. Veći broj policijskih službenika je postupao na različite načine. Policija intenzivno radi u obradi… Sada imamo natpise da je postupala mamićevska policija. To je krajnje uvredljivo, posebno u okolnostima kad je ozlijeđeno 20 policajaca. Policija je sinoć radila svoj posao… Napad je izvršen i zapaljenom pirotehnikom na benzinskoj postaji, znate i sami što to znači. Policija je jučer štitila svoj život, ali i živote napadača.”

Potom je govorio načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić: “Namjerno su koristili sva raspoloživa sredstva koja su pogodna za nanošenje ozljeda. Od staklenih boca, remenja, hladnog oružja, teleskopskih štapova, prometnih znakova, aparata za gašenje požara… Policijski službenici bili prisiljeni primijeniti vatreno oružje u cilju poziva u pomoć, zastrašivanja kako bi odbili napad na sebe i osobe u okolini.”

Tri službenika su uporabila vatreno oružje, dva u zrak. Treći je ispalio 11 hitaca u betonsku površinu te je, pretpostavljaju, došlo do ozljeđivanja navijača.

“Dio navijača je bez ikakvih upozorenja prešao na prometni trak iz pravca juga prema Zagrebu gdje su ih policijski službenici uspjeli vratiti da ne bi ugrozili sudionike u prometu, a i svoj vlastiti život.”

Privedene su 42 osobe. Ozlijeđeno je 20 policajaca, jedan teže.