NAKON NAPADA NA MARKOVOM TRGU: Policija objavila i snimke – evo što kaže glavni ravnatelj policije

Vezano uz istragu kaznenog djela višestrukog pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma, počinjenog ovog ponedjeljka na Trgu sv. Marka u Zagrebu u Ravnateljstvu policije održana je konferencija za medije policije i nadležnog Državnog odvjetništva.

Sudjelovali su glavni ravnatelj policije Nikola Milina te županijski državni odvjetnik iz ŽDO – Zagreba Jurica Ilić, a policija je objavila snimku napada i pustila ju novinarima.

“Pustili smo snimke da se vidi što se dogodilo. Policija radi opsežno krim istraživanje. Potvrđeno je da se radi o pokušaju teškog ubojstva tri policijska službenika. Tu ima elemenata koji ukazuju na teroristički modalitet. Nastavljamo s opsežnim mjerama i radnjama kako bi rasvijetlili sve okolnosti”, rekao je Milina. 

Uhićena je i osoba koju povezuju s događajem na Trgu sv. Marka. “I danas smo priveli jednu osobe na području Sisačko-moslavačke PU koju možemo dovesti u vezu s događajima na Markovu trgu. Ta osoba je u pritvoru i ispitat će ju Općinski državni odvjetnik u Sisku.

Nakon događaja, od 12. do 16. listopada, policija je imala 83 slučaja dragovoljne predaje oružja. Predano je 12 automatskih pušaka, 16 pištolja, 53 ručne bombe i velika količina streljiva, kilogram eksploziva…”, rekao je Milina. 

“Bilo je još nekoliko prijetnji koje policija istražuje, ukazao sam i na taj problem, također sam zatražio da policija poduzima sve preventivne mjere kako bi prevenirali ugrožavajuća ponašanja, uključujući i najviše državne dužnosnike. Nama je cilj sigurnost građana”, rekao je Milina.

Ilić je kazao da je počinitelj odmah nakon događaja počinio samoubojstvo, a da prema rezultatima izvida postoje elementi terorističkog djela. Milina je komentirao i osiguranje štićenih objekata.  “Nakon performansa na Trgu sv. Marka mi smo podigli razinu sigurnosti. Iz ovih reakcija policije koji su odbili napad počinitelja jasno se vidi da je sustav funkcionalan. Tu pohvaljujem reakciju policajaca.  Ovdje se vidi ugroza tri policajca i dovođenje u opasnost drugih osoba. Tu je bilo niz ugrožavajućih elemenata. Napadač je ispucao određenu količinu streljiva. On se vratio bočno i išao je zamijeniti okvir. On je još ispalio dodatno streljivo. Vidi se da napadač odustaje, da je odbijen daljnji napad”. 

Napomenuo je da policija mora provjeriti još niz detalja i video snimki. “Vidi se da je napad bio vrlo brz i iznenadan. Ne mogu vam potvrditi kako je on točno došao. Pušku je uperio odmah kada je došao iza ugla, bez oklijevanja. Puška nije bila vidljiva niti jednom građaninu do tih zadnjih sekundi prije napada. Nije bila vidljiva niti jednom građaninu”, ponovio je Milina.

O motivu nije želio govoriti. “Policajac koji je bio na osiguranju, radio je svoj posao. On je stalno bio tamo. Modalitet počinjenja ima teroristička obilježja, ali nije kvalificirano za sada kao takvo. Nedostaje ono što trebamo tek vidjeti, da se utvrdi namjera i motiv počinitelja”. 

Na pitanje da je počinitelj želio ući u Vladu, Milina odgovara: “Za sada ne možemo potvrditi da je on htio ući u Vladu, ali ni suprotno. Policija je odbila napad. Postoje i takve indicije da je želio ući u Vladu. Sve ukazuje da je postojala i ta mogućnost”, kazao je. 

Na pitanje je li taj čin dugo pripreman, Milina je odgovorio:

“Predmet krim-istraživanja je da vidimo pozadinu, je li imao pripremne radnje, koliko je to trajalo. Ne možemo reći da je to bilo nekakvo dugotrajno planiranje prema onom što dosad znamo. Zato i radimo sve potrebne provjere”, kazao je.

Obasnio je još jednom da su snimku objavili kako bi javnosti dokazali da ovo nije bio napad na jednog policajca i da djelo ima terorističke modalitete. 

Komentiraj