NAKON NAPADA HAMASA: Izrael žestoko uzvratio – sve više mrtvih i ranjenih

Dugogodišnje napetosti između Izraela i islamističke skupine Hamas ponovno su eskalirale i dovele do ratnog stanja na Bliskom istoku.

Izvor: Media servis

Projektili i sirene za uzbunu probudili su jutros tisuće Izraelaca kada su hamasovci na Izrael ispalili preko 2000 raketa iz pojasa Gaze.

Vojni zapovjednik Hamasa, Muhammad Al-Deif pozvao je na pobunu protiv Izraela nakon čega je ispaljeno oko 2.500 projektila na ciljeve u toj zemlji. Sirene za uzbunu oglasile su se u Jeruzalemu i Tel Avivu, dok je u južnom izraelskom gradu Ashkelonu izbio požar.

U napadu na Izrael deseci su poginuli, a ranjene su stotine ljudi. Društvenim mrežama šire se snimke upada na teritorij Izraela, ali i pokolja izraelskih civila. Kao odgovor na napad Hamasa, Izrael je uzvratio zračnim napadima na Gazu.

“Hamas je jutros napravio veliku pogrešku i pokrenuo rat protiv Države Izrael. IDF trupe bore se protiv neprijatelja na svim mjestima. Pozivam sve građane Izraela da slijede sigurnosne upute. Izrael će dobiti ovaj rat.”

Rekao je izraelski ministar obrane Yoav Gallant dok je tamošnji premijer Benjamin Netanyahu poručio građanima da je Izrael u ratu.

“Izraelci mi smo u ratu, nismo u operaciji, nismo u filmovima, od jutros smo u ratu, Hamas je izveo ubilački iznenadni napad na državu Izrael protiv njenih građana. Neprijatelj će platiti cijenu. U međuvremenu pozivam sve građane Izraela da se strogo pridržavaju uputa vojske prema direktivama Zapovjedništva Domovinskog fronta.”

Netanyahu je na sastanku političko-sigurnosnog kabineta rekao koje ciljeve Izrael sada mora ispuniti te je pozvao građane na ujedinjenje.

“Naš prvi cilj je očistiti područje od neprijateljskih snaga koje su prodrle unutra te ostaviti sigurnost i mir u selima koja su napadnuta. Drugi cilj je naplatiti ogromnu cijenu od neprijatelja u Gazi. Treći cilj je učvrstiti druge arene kako nitko ne bi pogriješio pridruživši se ovom ratu. Mi smo u ratu, a u ratu morate ostati mirni. Pozivam sve građane Izraela na ujedinjenje, kako bismo postigli naš najviši cilj – pobjedu u ratu.”

Stručnjak za sigurnosna pitanja Pavle Kalinić rekao je za Media servis da su pripadnici Hamasa ušli na izraelski teritorij te uzeli 30 taoca takozvanih kibuca, pripadnika zatvorenog tipa naselja u Izraelu. Kalinić ističe da se tu dogodio veliki propust izraelske vojske.

“Držali su sedam kibuca pod kontrolom preko 10 sati. To se u Izraelu nikada nije dogodilo i postavlja se pitanje što je radila izraelska obavještajna služba i vojska. Ovo je naravno žestoko zatreslo stolicu Natanyahua, ovdje će se problemi nastaviti jer su počeli pregovori za oslobađanje taoca.”

Kalinić dodaje kako je situacija daleko ozbiljnija nego što se čini jer je Hamas po prvi puta ušao na teritorij Izraela i oteo kibuce. Osim toga, Hamas je rekao da je zarobio izraelske vojnike u blizini granice s Gazom. Na videosnimkama koje je objavila militantna skupina vide se najmanje tri muškarca odjevena u civilnu odjeću koja su držana na nišanu.

Napad Hamasa na Izrael osudili su brojni svjetski čelnici. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel oštro je kritizirao napade. “Snažno osuđujem neselektivne napade koji su jutros pokrenuti protiv Izraela i njegovog naroda, izloživši nedužne građane teroru i nasilju”, napisao je Michel na platformi X.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Izraelce i Palestince da se suzdrže od neprijateljskih aktivnosti koje bi mogle pogoršati situaciju. I premijer Andrej Plenković snažno je osudio napad. “Ti teroristički napadi na civile šokantni su i neprihvatljivi. Hrvatska je u ovom teškom trenutku solidarna s Izraelom i njegovim narodom”, objavio je Plenković na platformi X.

Napad su još osudile Francuska, Njemačka, Ukrajina i Velika Britanija. I dok s jedne strane stižu oštre osude na ovakav potez Hamasa, s druge strane stiže podrška. Iran je čestitao Hamasu što je pokrenuo napad, a čestitku je uputio i proiranski šijitski pokret Hezbollah iz Libanona. “Hezbollah čestita palestinskom narodu i njegovim saveznicima brigadama al Kasam i Hamasu” na toj junačkoj operaciji velikih razmjera”, naveli su u priopćenju.