NAKON MASAKRA U BEOGRADU: Predsjednik Srbije Vučić predlaže niz novih mjera

Neviđena masovna pucnjava u Beogradu bila je razlog za izvanrednu konferenciju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Izvor: Mediua servis

Podsjetimo, jučer u jutarnjim satima četrnaestogodišnjak je u Osnovnoj školi na Vračaru ubio osmero svojih školskih kolega i zaštitara. Šestero djece i jedna nastavnica u krvavom pohodu su ranjeni.

Scenarij koji nitko nije predvidio razlog je zbog kojih predsjednik Vučić predlaže vladi deset mjera, između kojih je dvogodišnji moratorij za posjedovanje oružja, ali i pomicanje granice za kaznenopravnu odgovornost s 14 na 12 godina.

“Morate znati da postoji bojazan da je dječak znao da ne može biti kaznenopravno odgovoran. Iz razgovora koji su službenici s njim obavili, postoji mogućnost da je mali dječak do znao.”

Vučić je dodao da predlaže provedbu revizije svih dozvola izdanih za posjedovanje i držanje oružja, a dodaje i da treba propisati kaznenopravnu odgovornost za sve koji omoguće da malodobne osobe imaju kontakt s vatrenim oružjem.

Među predloženim mjerama je i obaveza šestomjesečnog testiranja na narkotike u školama, kao i formiranje službi za vršnjačko nasilje koje će onemogućavati pristup stranicama takozvanog “dark neta”, na kojima se može doći do informacija o nabavi oružja ili droge.

Dodajmo da je maloljetnik smješten u Kliniku za neuropsihijatriju, a njegov je otac uhićen.