NAKON MORBIDNIH NALJEPNICA: DSS osuđuje naljepnice u Vukovaru, ali proziva predsjednicu i premijera

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Demokratski savez Srba (DSS) osuđuje pojavu jezivih naljepnica na ulicama hrvatskih gradova, poglavito Vukovara. Na sve su reagirali priopćenjem.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Najoštrije osuđujemo pojavu naljepnica u Vukovaru sa obješenim ljudima na drvetu usmjerenu protiv pripadnika srpske zajednice ali i svih razumnih i civiliziranih građana ove države.

Ovo je samo jedna od sličnih pojava posljednjih godina koju plasiraju nazadne snage koje očigledno smatraju da ovakvo što ima i dalje pogodno tlo i da će naići na simpatiju i pokloništvo kod mnogih.

Međutim, bujanje ovakvih sadržaja ne čudi u situaciji kada državni vrh (premijer i predsjednica) ima dilema u pogledu fašističkih simbola koji se pojavljuju širom zemlje pa i na najvećem stratištu Drugog svjetskog rata – u Jasenovcu. Ili kada premijer – pravnik po obrazovanju, nastavlja praksu opstrukcije važećih propisa o ravnopravnoj službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru. Ili kada vladajuća stranka – HDZ ponovo na lokalnim izborima kandidira gradonačelnika koji je postotak Srba zaposlenih u vukovarskoj gradskoj upravi za dvije i pol godine svoga mandata smanjio s 31% na 21% (umjesto da ga poveća na 35%).

Izostanak jasnog stava i reakcije državnih organa sasvim sigurno tumači se kao slabost i daje dodatnu snagu ekstremnim organizacijama i pojedincima da vrše reviziju povijesti i konstantnim pritiskom u javnosti provode u djelo svoje zamisli i nazadno viđenje hrvatskog društva. Moguće je ove pojave sagledavati i u kontekstu nadolazećih lokalnih izbora kao određeni vid kampanje koji je dokazano uspješan i predstavlja podršku strankama desne orijentacije.

Svakako, ova pojava je za pripadnike srpske zajednice jedna u nizu zabrinjavajućih i nikako ne daje nadu u poboljšanje njihovog položaja koji je iz dana u dan sve teži.

Nadamo se samo da će premijer i državni organi te raznorazna povjerenstva zauzeti svoj stav prije nego što nazadne snage počnu ove svoje ideje provoditi u praksi. Ako do tada u demokratskoj Hrvatskoj Srba za vješanje još bude.

U međuvremenu pozivamo policijske organe da djelić svoje pažnje i revnosti koju svakodnevno posvećuju kontroli i ukidanju prebivališta pripadnika srpske zajednice u Vukovaru posvete otkrivanju počinitelja ovog nedjela. “