NAKON IZBORA: Kako Hrvatsku vide strani mediji – što pišu

novine

O prijevremenim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj pišu i strani mediji.

Većina ih predviđa dug proces prilikom sastavljanja nove hrvatske vlade, a osvrću se i na regionalne tenzije i povratak nacionalizma u Hrvatsku te zaključuju kako ponovljeni izbori zapravo nisu donijeli ništa novoga, prenosi Media servis.

Kolumnist britanskog The Guardiana u svojoj kolumni od ponedjeljka piše kako su prijevremeni parlamentarni izbori u Hrvatskoj upozorenje na povratak nacionalizma na Balkan. “Uz ksenofobiju i porast tenzija u regiji, Europska se unija mora čvrsto suočiti s novom hrvatskom vladom – sve odobravanje u smjeru fašizma iz Drugog svjetskog rata mora nestati”, piše Paul Mason.

Nedjeljni prijevremeni izbori donijeli su povratak HDZ-a kao najveće stranke, no to nije promijenilo ništa, obzirom da je glasovalo tek 53 posto Hrvata. Na prvi pogled, zemlja se suočava s istim starim problemima kao što su nezaposlenost i visok javni dug, no ono što je novo je povratak nacionalizma.

Guardian u tom kontekstu spominje i bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Kolumnist tu spominje i zaoštravanje retorike sa susjednom Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. Kada je pak riječ o odnosima sa Slovenijom, tamošnji mediji pišu da sastav nove hrvatske vlade neće previše utjecati na odnose Slovenije i Hrvatske. Komentatori slovenskih medija smatraju da Most ima bitnu ulogu u novoj hrvatskoj vladi te smatraju da će ovaj put, za razliku od izbora u studenom, Most biti kooperativniji prilikom razgovora s HDZ-om.

Ljubljanski ‘Dnevnik‘ tako smatra da će se nova vlada ovog puta sastaviti mnogo brže, dok ljubljansko ‘Delo‘ pak piše da će formiranje stabilne vlade potrajati jer se bez Mosta opet ne može.

Ništa novo u omjeru snaga vodećih stranaka u Hrvatskoj, smatraju i srbijanski mediji. B92 tako piše da se u odnosu snaga na hrvatskoj političkoj sceni ništa neće promijeniti, a najveće moralne pobjednike izbora smatraju Živi zid.

Švicarski Neue Zürcher Zeitung piše da su rezultati izbora u Hrvatskoj velik udarac za socijaldemokrate, a za to krive Milanovića. I srbijanski Blic piše da su birači u Hrvatskoj kaznili nacionalističku retoriku Zorana Milanovića.

Komplicirane pregovore o sastavu nove vlade predviđa portal Politico, koji kao veliko iznenađenje izbora navodi Živi zid. Berlinski list Taz piše da novu vladu, koja god to bude, čeka suočavanje s velikim reformskim zastojem. I njemački mediji pišu o podjelama na ‘ustaše i partizane‘. Osim toga, njemački mediji hvale Andreja Plenkovića te pišu kako je HDZ pod njegovim vodstvom popravio narušeni imidž.