NAKON GRUPNOG SILOVANJA: Osumnjičeni idu ipak u pritvor – završeno privođenje

Nakon žalbe DORH-a zadarski je sud donio odluku o istražnom zatvoru za osumnjičene silovatelje, koji su kraj Zadra grupno silovali maloljetnicu.

Ne iznose se detalji, a u priopćenju Hrvoja Viskovića, glasnogovornika suda se kaže:

“Obzirom na veliki interes vezan za kazneni postupak koji se vodi protiv petorice osumnjičenika zbog kaznenog djela silovanja maloljetnice, obavještavam Vas kako je danas 17. listopada 2019. godine izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru, a nakon zaprimanja žalbi stranaka, donijelo odluku u toj pravnoj stvari, vezano za istražni zatvor. Odluka je napisana i otpremljena strankama”.

U međuvremeno se doznaje kako će osumnjičeni ipak u pritvor. Počelo je privođenje, a privodi ih se u autima sa zatamljenim staklima. Neki su u pratnji roditelja, koji negoduju.

Na kraju su privedena sva petorica osumnjičenih, a roditelji kažu kako će se prava istina doznati.

Podsjetimo, Ivan Marković, sudac Županijskog suda u Zadru, pustio je na slobodu sedmoricu mladića u dobi od 17 do 19 godina protiv kojih je policija podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da su u godinu dana u više navrata grupno silovali tada 15-godišnju djevojku.

Potom je DORH objavio kako će se žaliti. Ovo je njihovo priopćenje:

“U Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru su 12. listopada 2019. u službi dežurstva provedene dokazne radnje prvog ispitivanja petorice mlađih punoljetnih hrvatskih državljana (2000., 1999., 2000., 2000., 2000.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela, teških kaznenih djela protiv spolne slobode iz čl. 154., bludnih radnji iz čl. 155. st. 1., iskorištavanje djece za pornografiju iz čl. 163. st. 2., prijetnje iz čl. 139. st. 2. i 4. i tjelesne ozljede iz čl. 117. st. 1. i 2. Kaznenog zakona.

Osnovano se sumnja da su kaznena djela počinjena u jednome mjestu na području Zadarske županije na štetu djeteta.

Nakon provedenih dokaznih radnji prvog ispitivanja, državno odvjetništvo podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zadru prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv svih pet mlađih punoljetnika ali ga sudac istrage nije prihvatio već je odredio mjere opreza. Državno odvjetništvo će podnijeti žalbu protiv navedene odluke suca istrage”.