NAKON DVA MJESECA ODMORA: Zastupnici se vraćaju na posao – evo što ih čeka

sabor novo

Nakon dva mjeseca odmora zastupnici sljedeću srijedu sjedaju u saborske klupe. Dok će vladajuća većina morati paziti na ruke, odnosno na sezonu gripe, oporbeni prijedlozi za novu sezonu i nisu nešto spektakularni, otvorti će se tek pokoja nova tema.

Piše: Andrea Barać

A prvi aktualac nakon pauze sigurno će proći u tonu Uljanika, reformi, zdravstva, dok će oporba i dalje ustrajati za smjenom redosrnog ministra Milana Kujundžića.

Sjednica Sabora počinje 19. rujna Aktualnim prijepodnevom. Neizbježne teme svakako će biti Uljanik, obrazovanje, porezna i mirovinska reforma i zdravstvo. Opet nas očekuju uvježbana pitanja iz vladajuće većine i tek pokoje rešetanje s oporbene strane. Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš:

“Igrokaz u režiji premijera Andreja Plenkovića. Uz pomoć Gordana Jandrokovića vladajući će postavljati pitanja kako bi veličali djelo ove Vlade”, rekla je Mrak Taritaš.

U novu sezonu ulaze s već zatraženom revizijom Vatikanskih ugovora, prijedlozima da rad sudaca bude otvoreniji, da se invalidnine isplaćuju vezano uz stupanj invalidnosti, a ne uz socijalni status, a otvorti će i dvije nove teme, ističe Mrak Taritaš: “Jedna je tema puno smislenija porezna politika gdje ćemo ići s nizom zakona, a druga tema koja je ostala ispod radara su zakoni vezani uz sigurnost prometa”, istaknula je predsjednica GLAS-a.

Ako se na dnevnom redu nađe Mostov zahtjev za smjenom ministra zdravstva Milana Kujundžića, GLAS će to podržati, kao i Živi zid i SDP. “Glasat ćemo svakako. Dužnost opozicije je da glasa, ako ne iz ničega, onda iz solidarnosti prema ostatku opozicije. Tako se i pokazuje da ste opozicija”, rekao je Arsen Bauk.

Ministar je ranije upitan boji li se da bi oporbena inicijativa mogla uspješno završiti istaknuo: “Ja se nikoga na ovome svijetu ne bojim.”

Tajnik Mosta Nikola Grmoja nakon Predsjedništva Sabora negodovao je jer je samo jedan njihov zakonski prijedlog uvršen u dnevni red. ”Mi imamo svoje zakonske inicijative i prijedloge, od kompletne reforme pravosuđa, do zakona u području zdravstva. Očekujemo i u ovom tjednu da se konačno krene u prikupljanje potpisa za opoziv ministra Kujundžića”, rekao je Grmoja.

SDP-ovci, koji se zadnje vrijeme više bave svojom strankom, u novu saborsku sezonu ući će starim prijedlozima Zakona o doprinosima, ali i interpelacijom o Vladinu neuspjehu u provođenju strukturnih reformi i spornom pozdravu Za dom spremni. A najavljivali su i osnivanje istražnog povjerenstva o Uljaniku. Ivan Vilibor Sinčić nam je rekao čim će se Živi zid baviti u nadolazećem razdoblju.

“Idemo s nekoliko antikorupcijskih zakona i s potpuno novim Ovršnim zakonom. Teme kojima ćemo se baviti bit će pitanja brodogradnje, mirovinskog sustava i sva pitanja koja direktno utječu na život naših građana”, istaknuo je čelnik Živog zida.

HDZ i vladajuća koalicija morat će voditi računa o svojim rukama i da se nitko od njih ne razboli, jer bi u takvim slučajevima morali odgađati glasanje. ”Imamo 122 neraspravljene točke. Vjerujem da ćemo raditi dobro i konstruktivno”, poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a o tankoj većini je rekao: “77 ruku imamo već nekoliko mjeseci, radili smo dobro, nije bilo nikakvih problema, tako da očekujemo da ćemo nastaviti u istoj dinamici.”

Zastupnici će zasjedati sve do 31. listopada, a potom slijedi stanka do 14. studenoga.

Komentiraj