NAKON DRAME U TORINU: Petrović odveo hrvatske košarkaše na Olimpijske igre

aleksandar petrović

Bila je to dramatična, velika bitka, dugo izjednačena i nije bilo lako protiv Italije pred 16.000 talijanskih gledatelja. Ali, naši su košarkaši izdržali – i ostvarili veliki uspjeh, predvođeni sjajnim strategom Acom Petrovićem.

Nakon što su u prvom polufinalu kvalifikacijskog turnira u Torinu svladali Grčku sa 66-61, hrvatski su košarkaši saznali da će u subotnjem finalu za mjesto na Olimpijskim igrama boriti protiv Italije koja je u drugom polufinalu očekivano svladala Meksiko sa 79-54.

U dvoboju naših i talijanskih košarkaša u prvom dijelu natjecanja domaćini su slavili sa 67-60.

A ova utakmica bila je za one koji imaju dobre živce. Igralo se izjednačeno, i to dugo. Onda u 32. minuti odgovornost preuzima Šarić

Pogađa za 55-55. Onda opet zabija Šarić dva puta i rezultat je u 35. minuti 63-55 za Hrvatsku. Tada na scenu stupa Planinić, koji je možda igrao svoju utakmicu života, ali onda promašuje vrlo važna slobodna bacanja.

Onda Simon iz bacanja 67-66 za Hrvatsku, pa 68-67 za Italiju iz bacanja. Zatim Bogdanović pogađa minutu prije kraja i 69-68 za Hrvatsku.

Ide Bogdanović na polaganje i promašuje. Talijani 33 sekunde prije kraja u napadu, ali prekršaj na Simonu.

Simon promašuje prvo bacanje, i Simon pogađa drugo bacanje i onda je 70-68 za Hrvatsku 20 sekundi prije kraja. Ukić čini prekršaj 10 sekundi prije kraja. Italija pogađa, leti Belinelli, a ubacuje Melli.

Tri sekunde do kraja Hrvatska ima loptu za pobjedu. Rezultat 70-70. Naši promašili za pobjedu. I ide se u produžetak.

Onda krećemo dobro i 75-70 za Hrvatsku. Šarić diže na 78-73. Hvatamo opet loptu. Promašuje na žalost Ukić.

Hackett pogađa jedno bacanje. 78-74 za Hrvatsku. Onda Bogdanović gađa tricu! To je 80-74! Belinelli bacanja. 80-76 za Hrvatsku. Šarić promašuje, a onda promašuje Gentile u kontri, nešto što se ne može promašiti.

Simon promašuje oba bacanja, ali je Šarić uzeo loptu. Drama do kraja. Bogdanović ima bacanja. Još 23 sekunde. Sada je 82-78. Bogdanović 12 sekundi do kraja pogađa oba bacanja.

Pobjeda od 84-78!

ITALIJA: Hackett, Belinelli, Datome, Bargnani, Gallinari. Klupa: Gentile, Poeta, Aradori, Melli, Cusin, Cervi, Tonut. Izbornik: Ettore Messina

HRVATSKA: Ukić, Simon, Bogdanović, Bilan, Šarić. Klupa: Stipčević, Babić, Hezonja, Krušlin, Šakić, Planinić. Izbornik: Aleksandar Petrović

Hrvatska je 11. putnik za Rio, nakon Brazila, SAD-a, Španjolske, Litve, Kine, Argentine, Venezuele, Nigerije, Australije i Srbije, dok će posljednji sudionik OI biti bolji iz ogleda Kanada – Francuska koji će se igrati u nedjelju u Manili.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!