NAKON DRAME: Okupirana NE Zaporižje ponovo spojena na ukrajinsku elektroenergentsku mrežu

Nuklearna elektrana Zaporižje ponovno je spojena na ukrajinski elektroenergetski sustav, nakon što je jučerašnje isključivanje izazvalo međunarodnu zabrinutost o potencijalnoj nuklernoj katastrofi.

Izvor: Media servis

Optužbe između dviju strana o tome tko ugrožava elektranu se nastavaljaju dok se dogovara posjet Međunarodne agencije.

Najveći europski strah, nakon rasta cijena i energetski neizvjesne zime, NE Zaporižja, ponovno je prikopčana na ukrajinski elektroenergetski sustav, nakon što je jučer isključena. Jučerašnje skidanje s mreže uzrokovao je prekid veze dalekovodima, a do kojeg je došlo zbog požara u jamama s pepelom susjedne termoelektrane.

Požar u jamama je izazvan granatiranjima, a strahovalo se od nuklearnog incidenta zbog opasnosti od zastoja u hlađenju. Elektrana je struju dobivala s ukrajinske strane dok su reaktori bili odječeni, a ukrajinski predsjednik Zelenski kaže da je izbjegnuta katastrofa.

“Svijet mora shvatiti o kakvoj se prijetnji radi: da se generatori nisu uključili, da automatika i naše osoblje elektrane nisu reagirali nakon prekida struje, tada bismo već bili prisiljeni prevladavati posljedice radijacijske nesreće. Rusija je dovela Ukrajinu i sve Europljane u situaciju na korak od nuklearne katastrofe.”

Elektranu su ruske snage okupirale početkom ožujka i od tada se nalazi na liniji bojišta, dvije strane međusobno se optužuju za ugrožavanje sigurnosti elektrane i posljedično šire okolice. Obje strane pristale su na dolazak inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju koji bi se trebali uvjeriti u funkcioniranje elektrane. Rusija tvrdi da elektranu čuvaju od upada ukrajinskih terorista i izazivanja incidenta.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov:

“U posljednja 24 sata nuklearnu elektranu Zaporižje ukrajinske strane granatirale su u dva navrata s oružjem velikog kalibra. Kao posljedica četiri projektila eksplodirala su u blizini stanica s dušikom i kisikom, a jedna je pogodila posebnu zgradu broj 1. Položaj ukrajinskih snaga s kojeg je elektrana bombardirana je otkriven, a izravnim pogotkom visoko preciznog projektila uništena je američka haubica.”

​Od ostalih energetskih vijesti povezanih s ratom recimo da BBC donosi kako plinsko postrojenje u Rusiji nedaleko Finske granice od početka ljeta spaljuje ogromne količine plina. Prema riječima norveških energetskih analitičara novo LNG postrojenje Portovaya sjeverozapadno od Sankt Petersburga spaljuje plin, koji bi inače izvozili u Njemačku.

Analitičari procjenjuju da dnevno sagori 4,3 milijuna kubičnih metar plina vrijednog oko 10 milijuna dolara. Unatoč političkim nadmetanjima stručnjaci kažu da bi uzrok mogli biti tehnički problemi ili nagomilane količine plina za koje ne postoje kupci i skladišni prostor.