NAKON CJELODNEVNE RASPRAVE: Sa 76 glasova potvrđena nova Plenkovićeva vlada

Hrvatski sabor je glasovao o povjerenju novoj, 15. Vladi koju će po drugi put voditi aktualni premijer Andrej Plenković.

Sabor je o povjerenju Vladi glasovao nakon završetka rasprave koja je započela u 10 sati, a za što su im bili potrebni glasovi većine zastupnika, odnosno njih 76, koliko ih HDZ ima s partnerima, zastupnicima manjina, NS Reformista i HNS-a.

Nakon cjelodnevne rasprave u Saboru, vladajuća većina mogla je konačno odahnuti – sa 76 glasova “za” potvrđena je nova Vlada.

Za izglasavanje nepovjerenja Vladi bilo je 59 glasova.

Nova vlada ima 16, umjesto dosadašnjih 20 ministarstava te četiri potpredsjednika: dosadašnje Davora Božinovića i Zdravka Marića te nove Tomu Medveda i Borisa Milošević (SDSS). Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja, Božinović unutarnjih poslova, a Marić financija.

Gordan Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova, Vili Beroš  zdravstva, Oleg Butković mora i prometa, Marija Vučković ministrica poljoprivrede.

Novi ministar obrane je Mario Banožić, uprave i pravosuđa Ivan Malenica, rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Ministar gospodarstva i održivoga razvoja je Tomislav Ćorić, graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a je Nataša Tramišak, znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, turizma i sporta Nikolina Brnjac, a kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Nakon što su dobili povjerenje Sabora, predsjednik i članovi Vlade svečano su  prisegnuli da će svoje dužnosti obnašati savjesno i časno, poštivati Ustav, zakone i pravni poredak, te se zalagati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.«

Ivan Malenica, zaražen je  koronavirusom i večeras nije bio u Saboru, a svoju će ministarsku prisegu dati kasnije.

Prvu sjednicu nova će Vlada održati već u petak i s nje će Saboru poslati prijedlog zakona o obnovi Zagreba i njegove okolice od posljedica potresa 22. ožujka.

Od stjecanja neovisnosti prije 30 godina, Hrvatska je imala petnaest vlada i 12 premijera: Stipu Mesića, Josipa Manolića, Franju Gregurića, Hrvoja Šarinića, Nikicu Valentića, Zlatka Matešu, Ivicu Račana, Ivu Sanadera, Jadranku Kosor, Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića.

 

Komentiraj