NAKON 2,5 GODINE: Izabran je novi konzultant za otkup INA-inih dionica

Vladin savjet za INA-u odlučio je danas o angažiranju novog konzultanta za proces otkupa dionica Ine od Mola.

Izvor: Media servis

Ministri koji su izašli pred javnost odbacuju da se dvije i pol godine nije ništa radilo i vjeruju da se na početku sljedeće gidine može se ponudom pred drugu stranu.

Nakon sjednice savjeta za INA-u ministri financija i energetike izašli su pred javnost i obavijestili o izboru novog konzultanta za otkup dionica. Zdravko Marić kaže da su od ranijih konzultanata zbog nesuglasica oko ugovora odustali od angažmana, koji Hrvatsku neće ništa koštati i obnoviti razgovore s drugima.

“Mi smo odlučili taj proces korigirati i obnoviti razgovore i s ostalima koji su sudjelovali u užem krugu u prvom procesu i sada je odluka da idemo s novim konzultantom, a to je Lazard.”

Ministar energetike Tomislav Ćorić rekao je nešto više o cijeni konzultacija i trajanju tog djela procesa.

“Što se tiče financijskih učinaka ugovora na RH i proračun, ugovor je determiniran kroz nekoliko faza. Iznosi su ostali isti, i Hrvatsku to može koštati najviše do devet milijuna eura. Želimo tijekom prvog kvartala 2020. izaći pred drugu stranu s našom ponudom.”

Novinare je zanimalo ima li država sredstva za otkup. “O tome ćemo razgovarati u ovom trenutku bilo bi krajnje neobično kada bi doznali da su u proračunu osigurana sredstva u velikim iznosima, a da ih nismo komunicirali. U ovom trenutku je važno da su sredatva za konzultante osigurana.”

Energetski stručnjak i konzultant Davor Štern: “Mislim da u tom savjetu ako nema ljudi trgovačke struke već samo političara onda sam skeptičan prema svemu.”

Štern naglašava da i nakon eventualnog otkupa treba znati što sa kompanijom. “Ako idu u otkup dionica Ine za neke novce za koje znaju da ih imaju onda trebaju znati što će s Inom,a ako otkupe dionice i opet stave političare da se bave INA-om onda smo završili tu gdje jesmo pa još i gore.”

Komentiraj