NAJVIŠE ŽENA: SDP će u Saboru imati 16 zastupnica i 18 zastupnika

S liste RESTART koalicije, nakon obavljenih konzultacija, po kriteriju redoslijeda na listama koje je prihvatio Glavni odbor SDP-a, u Sabor ulaze četiri zastupnice i jedan zastupnika.

Izvor: Media servis

Iz 2. izborne jedinice, umjesto nezavisnog župana bjelovarsko-bilogorskog Damira Bajsa, u Sabor ulazi SDP-ova Martina Grman Kizivat. Svoj će mandat, osvojen u 3. izbornoj jedinici, u mirovanje staviti i nezavisni međimurski župan Matija Posavec, a na njegovo zastupničko mjesto dolazi također nezavisna Boška Ban Vlahek, što je dio predizbornog dogovora s Posavcem. Iz 3. izborne jedinice u Sabor za sada neće ni krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, a mijenjat će ga SDP-ov Željko Pavić. Europarlamentarca Predraga Freda Matića, koji je osvojio mandat u 5. izbornoj jedinici, u Saboru mijenja SDP-ova Martina Vlašić Iljkić, dok će na mjesto primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine i v.d. predsjednika SDP-a iz 7. izborne jedinice doći njegova stranačka kolegica Irena Šimunić.

SDP će u saborskim klupama tako imati 16 zastupnica i 18 zastupnika. Saborski Klub zastupnika SDP-a u poslijepodnevnim satima je za potpredsjednika Sabora iz svoje kvote izabrao Rajka Ostojića, o čemu će nakon konstituiranja odlučivati Sabor, dok će Klub do daljnjega voditi predsjednik iz prošlog parlamentarnog saziva Arsen Bauk. Na potpredsjednička mjesta u Klubu izabrani su Sabina Glasovac, načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, glavni tajnik stranke Nikša Vukas te gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

SDP-u je u oporbenom dogovoru oko raspodjela dužnosti u saborskim odborima pripalo osam predsjedničkih mjesta u Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Odboru za turizam, Odboru za pravosuđe, Odboru za europske poslove, Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku, Odboru za obranu, Odboru za predstavke i pritužbe, Odboru za međuparlamentarnu suradnju te saborskom Izaslanstvu u Parlamentarnoj skupštini OESS-a. SDP-ovci su, međutim, odlučivali samo o predsjedniku Odbora za europske poslove jer je taj među osam odbora koje će Sabor najprije birati zbog rasprave o izvješću premijera sa sjednica Europskog vijeća koja se očekuje nakon izbora nove Vlade. Izabran je Domagoj Hajduković. O predsjednicima ostalih odbora Klub će odlučivati idućih dana SDP ima i deset potpredsjedničkih mjesta u radnim tijelima Sabora. U izjavi novinarima u stanci sjednice Bauk je rekao da će SDP-ovci, sukladno dosadašnjoj parlamentarnoj praksi i međustranačkom dogovoru, glasati za sve prijedloge ostalih stranaka.

S obzirom na to da su iz platforme Možemo! najavili da neće podržati čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škoru za potpredsjednika Sabora, Bauk je rekao da će SDP glasati ‘za’ njega, kao i sve ostale prijedloge, a oni koji s tim budu imali problem, neće se uključiti u glasanje. Dodao je i da s Mostom pregovaraju da u SDP-ovu kvotu ‘vrate’ Odbor za ravnopravnost spolova, a u zamjenu im daju neki iz svoje kvote, ali i da su u pregovorima ocijenili da je za Zakon o pobačuju važniji matični Odbor za zdravstvo i da im je to bio prioritet. HDZ će imati većinu u svakom odboru, mjesto čelnika odbora nije presudno, ali simbolički ipak nešto znači pa ćemo u pregovorima pokušati zamijeniti se za taj odbor, naglasio je, odbivši otkriti detalje pregovora dok još traju. Dodajmo kako će za potpredsjednika Sabora biti predložen Rajko Ostojić.

Komentiraj