NAJVIŠE PRIZNANJE: Predsjednica posmrtno odlikovala kardinala Franju Kuharića

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović postmrtno je dodjelila odlikovanje Velered predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom nadbiskupu zagrebačkom kardinalu Franji Kuhariću, stoji u priopćenju Ureda predsjednice koje prenosimo u cijelosti.

“Velered predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom, kao izraz najvišeg priznanja Republike Hrvatske za izniman doprinos u promicanju hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu, posebice za promicanje državljanskog jedinstva i nacionalnog zajedništva, državotvornosti i duhovnih vrednota hrvatskog naroda, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posmrtno je dodijelila nadbiskupu zagrebačkom, kardinalu Franji Kuhariću.

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački preuzeo je posmrtno dodijeljeno odlikovanje Velered predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom.

„S osobitom radošću i ponosom dodjeljujem danas odlikovanje Velereda predsjednika Franje Tuđmana s lentom i Danicom zagrebačkome nadbiskupu kardinalu Franji Kuhariću – posmrtno. Odluku o dodjeli ovoga Velereda imala sam čast potpisati 10. prosinca 2019. godine, u prigodi 20. obljetnice smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Taj povod nadahnuo me je u lipnju prošle godine predložiti hrvatskoj Vladi pokretanje postupka za ustanovljenje odlikovanja kojim bi se, uza sve ostalo, prvi hrvatski predsjednik, utemeljitelj moderne hrvatske države i vrhovni zapovjednik pobjedničke Hrvatske vojske u Domovinskom ratu dr. Franjo Tuđman uvrstio u red najviših hrvatskih državnih poglavara.

Držala sam to svojom obvezom Predsjednice Republike koju danas ponosno i s velikim poštovanjem izvršavam. Ovo je osobit i važan trenutak, kako zbog razloga što nam ih daju svijetle uspomene dvojice hrvatskih velikana, tako i radi svega onoga što njihovi životi i djela kao politički putokaz i duhovno nadahnuće znače nama danas i što će značiti novim naraštajima Hrvata za buduća vremena”, istaknula je predsjednica.

Komentiraj