NAJVEĆI PROSVJED: Odlučno “ne” svima koji žele podmetati i rušiti cjelovitu reformu

prosvjed, zagreb, reforma školstva

Na prosvjedu potpore Cjelovitoj kurikularnoj reformi obrazovanja, koju je organizirala Inicijativa Hrvatska može bolje, okupilo se možda i do četrdesetak tisuća ljudi s mnogim transparentima i riječima potpore.

Osim u Zagrebu, prosvjedi se na Međunarodni dan roditelja održavaju u Osijeku, Slavonskom Brodu, Virovitici, Križevcima, Varaždinu, Poreču, Puli, Rijeci, Zadru, Splitu, Korčuli, Dubrovniku…

Prvi je u Zagrebu govorio učenik Karlo Horvat. ‘“Dobar dan svima; ja sam Karlo i nemojte me molim vas otjerati iz moje domovine Hrvatske. Došao sam ovdje da vam jasno i glasno kažem kako učenici ove zemlje ne žele više biti taoci neodgovornosti političkih elita. Mi ne želimo biflati i bubati nego želimo misliti i kreirati, mi ne želimo tupo ponavljati nego raspravljati…”

Nakon Karla, govorila je učiteljica Ida Loher: “Nas četiristotinjak učitelja i stručnjaka iz cijele Hrvatske ujedinilo se u domoljubnoj želji da zajedno radimo na boljoj budućnosti svih građana naše domovine. A onda nas se još 60 000 odazvalo stručnoj raspravi. I pokazali smo da znamo kakvu školu želimo!Želimo školu čiji učenici mogu primijeniti znanja naučena u školi u svakodnevnome životu i snaći se u novim i nepoznatim situacijama. Želimo školu gdje se – ni učenici ni učitelji ne utapaju u moru podataka, već radosno surfaju na vlastitoj kreativnosti.A ja najviše od svega želim školu u kojoj moji učenici dobivaju petice za svoje, a ne za moje misli.Sve do kraja našeg puta želimo da uz nas budu oni koju su je i započeli i koji su nas usmjeravali od početka. To su Boris Jokić i ekspertna skupina. Oni su našu novu školu postavili na zdravi temelj suradnje, stručnosti i otvorenosti.”

Potom se prisutnima obratila učiteljica Ana Hinić, koja je među ostalim rekla: “Svi vi nesavjesni i zluradi političari, ovo je po prvi puta kako su učitelji, nastavnici i profesori iznjedrili dokument koji nadu pretače u stvarnost. I zato vam je ne damo ! Ne damo vam budućnost naših učenika , budućnost naše djece. Niste je ničim zaslužili ma kojom se bojom kitili. Ovo je veće i važnije od vas i nećete nam je ukrasti.”

Ispred roditelja govorila je Ivana Kekin. “Želimo da svi vide da nas ima. Nismo potonuli u beznadju, necemo zašutjeti kako nam se sugerira, nećemo dizati ruke u nemoći i pakirati kofere za bolju budućnost na dalekom sjeveru. Ne još. Ne damo se otjerati. Vjerujemo u naš potencijal. Koji je ogroman. I čine ga naša djeca…Želimo da nam djeca prestanu učiti da su kompjuteri sprave u koje se stavlja disketa…”

Komentiraj