NAJVEĆE OTPUŠTANJE OD KRIZNE 2008.: Globalne banke ukinule 60 tisuća radnih mjesta u 2023.

Globalne banke ukinule su više od 60.000 radnih mjesta u 2023. u godini koja se pokazala kao godina najvećih rezova od financijske krize u kojoj je poništena glavnina zapošljavanja na valu oporavka od pandemije, piše Financial Times.

U drugoj godini strmoglavog pada naknada za sklapanje poslova i izostanka inicijalnih javnih ponuda, investicijske banke okrenule su se zaštiti profitnih marži smanjenjem broja zaposlenih.

Istodobno, samo UBS-ovo preuzimanje Credit Suissea rezultiralo je s najmanje 13.000 otkaza, a novi krugovi otpuštanja radnika očekuju se u idućoj godini.

Nije konačna brojka

“Nema stabilnosti, nema ulaganja, nema rasta u većini banaka – i vjerojatno će biti novih otpuštanja. U ovom trenutku šalju se vrlo lijepi darovi šefovima”, rekao je kako prenosi Poslovni, Lee Thacker, vlasnik headhunting tvrtke Silvermine Partners.

Dvadeset najvećih svjetskih banaka ukinulo je najmanje 61.905 radnih mjesta u 2023., pokazuje računica Financial Timesa. Brojka je ipak višestruko manja nego 140.000 radnih mjesta koje su isti zajmodavci ukinuli tijekom globalne financijske krize 2007. i 2008. godine.

Zbrajajući ukidanje radnih mjesta FT je koristio objave kompanija i vlastita izvješća za prikupljanje podataka, a pritom nije uključio manje banke ili manje rezove osoblja tako da će konačni gubitak radnih mjesta u financijskom sektoru biti veći.

Prethodne godine opsežnog gubitka radnih mjesta u bankama, poput 2015. i 2019., bile su pod utjecajem velikih otpuštanja kod europskih zajmodavaca koji se nosili s povijesno niskim kamatnim stopama.

Foto: Pixabay.com

Barem polovica rezova u godini na izmaku potekla je od zajmodavaca s Wall Streeta, čiji su se poslovi investicijskog bankarstva borili s brzinom rasta kamata u SAD-u i Europi.

U mnogim slučajevima kreditori se vraćaju na razine zapošljavanja nakon pandemije kada je smanjena potražnja za poslovima spajanja i pripajanja izazvala ‘rat za talente’ među investicijskim bankama.

Najveći pojedinačni rezovi dogodili su se u švicarskom UBS-u kada je počeo integrirati svog bivšeg rivala. Tek nekoliko sati nakon spašavanja Credit Suissea u ožujku, počela su predviđanja da će najznačajnije bankarsko spajanje od financijske krize donijeti ukidanje desetaka tisuća radnih mjesta.

Credit Suisse je već planirao srezati 9000 zaposlenih, ali očekivalo se da će UBS otići korak dalje zbog uklanjanja dvostrukih pozicija i zatvaranja velikog dijela investicijske banke svog bivšeg konkurenta

Prorjeđivanje radne snage

U studenom je UBS objavio da je već ukinuo 13.000 radnih mjesta u grupaciji koja je tada brojala 116.000 zaposlenika. Drugi najveći rezač u 2023. bio je Wells Fargo, koji je ovog mjeseca otkrio da je smanjio globalni broj zaposlenih za 12.000 na 230.000.

Banka je rekla da je potrošila 186 milijuna dolara na troškove otpremnina samo u trećem tromjesečju, pri čemu je otpušteno 7000 radnika. Izvršni direktor Charlie Scharf objavio je da je banka izdvojila čak milijardu dolara za daljnje troškove otpremnina, što sugerira da su deseci tisuća radnih mjesta ugroženi.

Ostali veliki zajmodavci s Wall Streeta nastavili su sa svojim godišnjim programima prorjeđivanja radne snage, nakon što su preskočili nekoliko godina od početka pandemije.

Citigroup je ukinuo 5000 radnih mjesta, Morgan Stanley 4800, Bank of America 4000, Goldman Sachs 3200 i JPMorgan Chase 1000. Zajedno, velike banke s Wall Streeta otpustile su najmanje 30.000 zaposlenika 2023. 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!