NAJVAŽNIJE PITANJE: Može li se provesti reforma zdravstva bez udara po džepovima građana?

Podijelite članak

hitna pomoć

Više od tri sata socijalni partneri su vijećali na sjednici GSV-a na koju je stigla reforma zdravstva. Načelne sloge o potrebi uređivanja sustava ima, no ne i oko poksupljenja koja građanima nameće vlada HDZ-a s partnerima i Mostom.

Sustav je nužno žurno urediti, slažu se ministar zdravlja Darko Nakić, HUP-ovac Damir Majetić i čelnik GSV-a, sindikalist Mladen Novosel. Složni oko reformi. No oko dinamike sloge nema. Ali vremena nema, tvrdi Nakić, a prenosi Media servis.

“Naš osnovni cilj svih ovih reformskih mjera je taj da mi omogućujemo našim građanima kvalitetno i dostupno javno zdravstvo. Dok mi ovdje razgovaramo, naše bolnice su nastavile u prva tri mjeseca gomilati značajne gubitke.”

Zapinje na mjerama koje vladajući predlažu, poput poskupljenja dopunskog osiguranja i participacija. Da udar na džepove građana neće proći, žestoko poručuju sindikati.

“Nije to popularna mjera. Ona je nužna, neophodna da bismo mi pružili kvalitetnu i distupnu zdravstvenu zaštitu svim našim građanima. Moramo povećati unutar sustava priljev određenih sredstava i moram napomenuti da je Hrvatska zemlja koja puno manje izdvaja za zdravstvo od brojnih zemalja EU.”

“Sindikalna strana želi, smatra da je potrebna reforma u sustavu zdravstva, ali na način da se prvo reformira sustav na način da on bude učinkovit i kvbalitetan, a da se tek onda prijeđe na ovaj drugi dio, eventualno ako tada bude potrebe za određenim financijskim povećanjima od strane hrvatskih građana”, poručio je Novosel.

Zadovoljstvo što je socijalni dijalog počeo iskazuje predstavnik poslodavaca Majetić. Reformi zeleno svjetlo, a o konkretnim mjerama naknadno:

“Mi ćemo naravno ući u analizu sa stručnjacimai dat ćemo podršku ili ne konkretnoj mjeri. Ovdje nismo razgovarali o mjerama nego o ideji reforme, za koju mislimo da se mora početi rješavati što prije uz moguće greške jer mi vremena nemamo; gubimo novac svaki dan. Ova je Vlada izgubila već dovoljno, čitav kvartal dok se organizirala. Mi sada već imamo tri kvartala, a dugovi su veliki i opet ćemo imati milijardu, dvije kuna gubitaka.”

Prije sastanka najavljivala se jača potpora poslodavaca sindikatima koji ustraju:

“U ovom trenutku je činjenica da ova Vlada želi ušparati 700 milijuna kuna, djelomično kroz racionalizaciju, ali daleko više iz džepa hrvatskih građana. To je jedini cilj.”

A na tome bi sve moglo i ostati, boji se Novosel. Na puno više razumijevanja naišla je ideja koja će u realizaciju – formiranje tripartitne radne skupine, a analizirat će se stanje i pozicija kolektivnih ugovora, posebice u privatnom sektoru gdje, kako smo mogli čuti u Ministarstvu rada na kraju podulje sjednice Vijeća, ima jako puno problema.

Komentiraj